Село Гостун – една от перлите на Западни Родопи

Ивелина БЕРОВА

Село Гостун – една от перлите на Западни Родо­пи, се намира на 24км от Банско по пътя за Гоце Делчев. Сгуше­но в полите на Западните Родо­пи, на 1050м. надморска ви­сочина, сред бо­рове, селцето е успяло да запа­зи духа си почти непокътнат в го­дините. Съхра­нената типична архитектура обу­славя самобит­ността и уюта на мястото. Време­то сякаш е спря­ло, завладяват те тишина, спокой­ствие, красота, кристален въз­дух и песента на птиците…

В селото жи­веят постоянно около 40 – 50 човека, има ня­колко къще за гости. От тук тръгват интерес­ни туристически маршрути в пла­нината. На око­ло 9 км. е Кара кая – мегалитно древно тракий­ско светилище, разположено не­посредствено до изворите на река Вищерица. Този път нямаше как, но си обещахме този преход за следващото ид­ване тук.

Местните хора казаха, че близо до черната скала е съществувал параклис – „Све­ти Илия“. Според легендата, на празника на све­теца всяка годи­на в местността излизал един елен и лягал на поляната в очак­ване да бъде при­несен в жертва.

Интересно е, че църквата в Гос­тун носи също­то име – „Свети Илия“. Построена е вероятно през XVIII век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене