Борис Василев, първият дарител на Благоевград: Топ Преса постоянно помагате за облика на града, като алармирате за нередности и грозни гледки!

– Казвам се Борис Василев. Живея в Благоевград от детските години / от второ отделение /. Роден съм в Благоевград. Баща ми е работил в милицията в София. След като го съкращават започва работа тук в общинският съвет в общината – технически надзор. Градът го познавам от малък и всеки път посрещам с интерес всяка придобивка. Ново кино, младежки дом, музей. Едно време тези неща не съществуваха. Градът ми се виждаше  голям. Първият ми спомен е когато татко ме отведе в Хуманитарната гимназия. На връщане се загубих. Тръгнах към село. Не можех да се ориентирам. Като излязох от града с рев, една жена от една къща се оказа наша съседка и така успях да се прибера. По нататък 70 – те години завеждах отдел всестранни услуги. Те бяха към комуналните услуги. Когато идваха делегации и отдел „Чистота“ беше към тези услуги най- голямата оценка беше, че е чист града. Това бяха впечатленията на външните хора.

Сега как Ви се струва града? Поддържат ли го чист?

– Да. Фирма „Биострой“ си върши работата чудесно. Директора Бачев държи нещата в ръце. Градът е чист. По време на корпуса се включих доброволно. Дадох 130 дни доброволен труд. Към това нещо ме подтикна един общественик Илия Куков, с който се познавахме от дарителската дейност покрай изграждането на паметника на Георги Измирлиев. Там включих моята бригада към завод „ Гроздан Николов“. Покрай тази дарителска дейност вече бях известен на нашите журналисти. Включих ги и тях. Събра се една доста солидна сума, но при смяната на парите те се стопиха.

Какво може да кажете за кметовете на града откакто вие ги помните?

– Причкапов е в основата на преобразяването на града. Още в началото когато почна доброволният труд бях обект на внимание на журналистите  и при едно интервю им бях казал, че голямо щастие  е за Благоевград начело да седи такъв човек като Причкапов. Той успя да мобилизира целият окръг. Оценката ми е още от тогава и той я оправда тази оценка.  По  късно една медия  направи една статия за мен като ме представиха като първият дарител на Благоевград. Материала беше свързан с изграждането на паметници. Става въпрос за времето след 89-та година. Те ме попитаха дали бих предложил  на някой от сегашните ръководители да си издигнат паметник. Аз и отвърнах, че ако този кмет ми докаже, че е направил дори една десета от това, което е направил Причкапов съм готов да му издигна паметник.

Тоест да разбирам, че сегашният кмет на Благоевград не ви харесва, така ли?

– Аз ги поставям на едно ниво с Паскалев. Голям специалист по еврофондовете. Осигури много средства, но му попречиха. Беше на път да направи още един корпус. Веднъж присъствах на един отчет, неговият последен отчет. Там съветниците на ГЕРБ започнаха да го атакуват. Аз станах и им казах, че работата на съветниците е да помагат кмета и да помагат града да се развива. Те замълчаха. Целта им беше да го дискредитират по някакъв начин. Сегашният кмет се пребори с нашият кандидат Емил Костадинов. Аз се разбрах с Емил Костадинов да не му пречи като председател на съветниците. Те трябва да подпомагат дейността на кмета.

Заради санирането обаче Камбитов го водят най-успешният кмет…

– Да. В него намирам едно желание, един хъс за успешно кметство. Надграждането, което прави на това, което Причкапов създаде е нещо величествено. Ние водим в страната по саниране. Благоевград  добива нова визия. С голяма програма за развитие на този град е този кмет. Моето желание е Благоевград да стане приказка. Имаме този шанс, но и ние всички трябва да помагаме, а не да оставим всичко на плещите на кмета. Ето Вие като най-голямата Югозападна медия постоянно помагате за промяна на облика на града като алармирате за нередности и грозни гледки.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене