ВИДЕО: Посланиците в на пет арабски държави в София бяха на официално посещение в Гоце Делчев

Посланиците в България на Йемен, Мароко, Алжир, Палестина и Саудитска Арабия, бяха на официално посещение през уикенда в Гоце Делчев. Инициативата е на Асоциацията за българо-африканско и европейско сътрудничество – БАФЕВРО. Техни превъзходителства се срещнаха с кметовете на четирите съседни общини от бившата Неврокопска околия: Гоце Делчев и Гърмен и зам. кметовете на Хаджидимово и Сатовча в модерната конферентна зала на СПА комплекта „Ува Нестум“. Градоначалниците представиха кратки характеристики на природния и човешки ресурс на общините които ръководят и възможностите на региона за бизнес инвестиции на територията на съответните общини. Кмета На Гоце Делчев, Владимир Москов, не скри разочарованието си, че и друг път в общината са идвали дипломати от различни страни, представяни им са възможностите за инвестиции в общината но винаги остават само добрите намерения. „Надявам се след тази голяма среща при активното посредничество на БАФЕВРО, този път да има конкретни резултати“, каза кмета Москов.

Посланиците на петте арабски страни споменаха много добрите им бизнес отношения с България от близкото минало и припомниха с носталгия липсващото им българското кисело мляко, млечни произведения и месо.

Според посланикът на Палестина, д-р Ахмед Ал Мадбух, който е с най-дългогодишна мисия в България от всички арабски дипломати, не спести основателните си критики за традиционно бюрократичното отношение на българската държава към арабските инвеститори. „Първо, изискването за минимум 300 хиляди евро инвестиция и откриване на най-малко 30 работни места и второ, унизителните случаи когато арабски инвеститори са обявявани като опасни за българската държава са арестувани и екстрадирани от страната ви, пречат много на взаимното доверие и нормалните бизнес отношения“, каза, н.п., д-р Ахмед Ал Мадбух.

Представителите на арабските дипломатически миси са направили проучване и са уверени, че в гоцеделчевкия регион,  има потенциал за инвестиции в дървообработването, производството на селскостопански продукти, млечни изделия, в културния обмен, спорта и особено в туризма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене