Как счупен крак уби 44-г. Г. Кyзанов, поcтpадал в кaтаcтpофата кpай Къpналово?

Мъжът постъпил в съзнание, само с болки в крака, какво се случи в операционна зала

Има ли виновни лекари за смъртта на 44-годишния Георги Кузманов, единият от ранените в катастрофата край борсата в село Кърналово в късния следобед вчера?! Това се опитахме да разберем тази сутрин от болницата в южния град.

Задачата бе непосилна, тъй като навсякъде в здравното заведение има разлепена забранителна заповед за достъп до информация, а хората в бяло вдигат рамене и отказват да коментират. Какво знаем със сигурност: Катастрофата е по вина на всички участници в нея. Водачката на лек автомобил „Ауди“ Ева Петрова се е движела с висока скорост, колегата и на пътя с Фолксвагена, завил също в нарушение, третият се е забил в първите двама.

След произшествието в болницата бяха настанени Георги Кузманов и две жени, едната от които е съпругата му. При постъпването си в болницата Георги е бил контактен и се оплаквал от болки в крака. Качен е за преглед в рентгена, настанен е в реанимация и го подготвили за операция на крака. Влязъл в операционната и не излязъл жив.

Какво се е случило в операционна зала? Какво е установил екипа оператори не е ясно. Оттук оттам се чува, че бил издъхнал от остра кръвозагуба. Ми нали е в болница, къде бяхте лекари, отвън имаше хора готови да дарят кръв, за да няма кръвозагуба, имаше хора готови да помагат?! Каква кръвозагуба?! Просто жестокo и нелепо оправдание. Смъртта на Георги шокира не само роднините и близките му, но и полицаите били на мястото, които разговаряли с ранения. „Не мога да повярвам, доведоха го тук абсолютно адекватен, дори не изглеждаше зле, болеше го само крака“, коментираха полицаи в двора на Спешно отделение в Петрич.

След като лекарите в болницата в Петрич отказаха всякаква информация и ни препратиха при шефа на болница „Югозападна“, обединение на здравните заведения в Петрич и Сандански, се свързахме с д-р Тонев по телефона. Той заяви, че не знае нищо по случая и потърси около час и половина, за да се запознае със станалото. Докато лекарите се лутат в търсене на оправдателно становище по въпроса, село Кърналово потъна в скръб. Млад мъж баща на 2 малки деца загина нелепо.

Млада жена овдовя, а една майка загуби детето си. Без да знае какво се случи. Надеждата, че след произшествието е бил „малкия дявол“, само счупен крак, бързо се изпари и се замести с печал. Снощи до късно в болницата в Петрич роднини на Кузманов ридаеха неутешимо. Днес нас ни гонят като империалисти, без да отговорят на въпроса „Защо издъхна Георги?“. Болницата след обединението сякаш хлопна кепенци, лекари, сестри, акушери, са със затворени уста и мълчат като в концлагер.

В едно здравно заведение е наложена информационна забрана, вероятно за да не се разприказва някой и да каже нещо, което не трябва. Като например: Кой е виновен за смъртта на Георги Кузманов. Питаме и ще продължаваме да питаме, а ако има виновни ще ги посочим с пръст.. Ако се окаже, че има лекарска грешка то ще гоним до дупка виновните. Един млад човек си отиде неясно как!…

Петя Петрова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене