Прокуратурата се готви да повдигне обвинения на Мария Дивизиева

Мария Д.

Според разследващите Мария Дивизиева си е затворила очите за нагласена обществена поръчка на Военноапелативния съд

Прокуратурата се готви да повдигне обвинения на Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, съобщиха неофициално оттам вчера, пише вестник “Сега” в днешния си брой. По същото разследване вчера бяха обвинени председателите на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов и на Военноапелативния съд – полк. Петър Петков. Те получиха обвинения за длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на средства от ЕС по случай от 2009 г. Уличени са, че преправили документи с фалшиви дати, за да оправдаят липсата на обществена поръчка по проект за 733 хил. лв. за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Според официално съобщение на прокуратурата преди 5 години като зам.-министър на държавната администрация и директор на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК) Дивизиева „поела ангажимент, че това отклонение ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано“. Според прокуратурата в нейно присъствие е „решено да се изготви документация със задна дата“, която да доказва, че уж са били проведени малки обществени поръчки, като цялата сумата се разбие изкуствено на по-малки. От държавното обвинение смятат, че тя е трябвало да подаде сигнал в прокуратурата, вместо да прикрива нарушението.

Проектът е започнал през октомври 2008 г., когато Пенгезов е председател на Военноапелативния съд, а Петков е негов заместник. През април 2009 г. Пенгезов представил документи в ОПАК и поискал междинно плащане от 400 хил. лв. по две дейности. Експертите обаче му отказали, тъй като не е провел обществена поръчка за нито един от деветте договора, сключени с IT специалисти. Пенгезов изпратил писмо до Мария Дивизиева и поискал съдействие. През юни 2009 г. в кабинета на Дивизиева се състояла среща с представители на съда. Пенгезов не приел съвета да проведе обществена поръчка или да назначи на трудови договори IT специалистите, защото щял да изгуби финансирането, което било получено до момента. Затова било взето решение да се изготви документация за проведени поръчки със задна дата. И понеже било невъзможно да се документира проведена процедура по ЗОП със задна дата, било решено дейностите да се разбият на суми под 50 хил. лв., за които не се изисква конкурс, а само събиране на 3 оферти. От съобщението на прокуратурата става ясно, че това е станало със знанието на Дивизиева. Тя била наясно и с решението IT специалистите да унищожат старите си договори и да подпишат нови.

Всички изпълнители, с които вече били сключени договори без конкурс, „представили нови оферти“ по двете дейности на проекта. И по двете всички предложили абсолютно еднакви цени. Това се получило, като двете суми били разделени на броя на вече наетите специалисти. По този начин пълната сума щяла да се усвои „без проблем“. Така по първата дейност били подписани четири договора за по 44 640 хил. лв., а по втората – пет договора за по 44 000 лв.

Освен новата порция договори, подписана с експертите, от Военноапелативния съд подготвили със задна дата документация, доказваща провеждането на 9 обществени поръчки, както и заповеди на Пенгезов за определяне на комисия по избор на изпълнител и обявяване на несъществуващи тръжни процедури. „Във всички случаи победители в процедурите били вече ангажираните по проекта експерти“, е изводът на разследващите. Наетите хора са свързани лица – няколко от тях били колеги от обща фирма, двама били баща и син, показва ревизия на Държавната финансова инспекция (АДФИ), която установява нарушенията през 2010 г.

Пенгезов продължил да подписва документи като председател на Военноапелативния съд и след като ВСС го избира начело на апелативния, установява още прокуратурата. Проблемите с проекта обаче не свършили дотук. Заради съмнения за измама през 2012 г. следващото ръководство на ОПАК отказало да преведе оставащите пари. Реално платени са само 162 478 лв., сочи справка в системата ИСУН. От тях европейски средства са 138 106 лв. Разликата между 162 478 лв. и 500 хил. лв. била поета от бюджета на Висшия съдебен съвет.

През това време срещу Пенгезов и Петков е образувано административно наказателно производство от финансовата инспекция и са им наложени глоби от 5 и 15 хил. лв. Те ги обжалват и районният съд в София ги отменя. Заради отказа на ОПАК да им плаща те завеждат дело и срещу министерството на финансите, под чиято шапка е дирекцията вече. Печелят го на първа инстанция, в момента делото е насрочено в апелативния съд.

Все още не е ясно какво точно ще бъде обвинението на началника на премиерския кабинет. В понеделник тя не отговаряше на мобилния си телефон. От пресцентъра на Министерския съвет обясниха, че е в планиран отпуск. По-късно пред агенция БГНЕС Дивизиева заяви, че няма притеснения за този проект, защото работила в рамките на закона. Тя потвърди, че призовкари са я търсили в Министерския съвет и са връчили призовката на неин сътрудник, а тя била призована по телефона. „Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая“, заяви Дивизиева. Тя работи на високи постове в администрацията с кратки прекъсвания от 2001 г. насам. В правителството на Сакскобургготски е парламентарен секретар на икономическото министерство. От 2003 до 2005 г. изпълнява същата длъжност в транспортното министерство. След това е зам.-министър на държавната администрация. Дивизиева живее с настоящия министър на културата Петър Стоянович.

„НА БРЪСНАР“

Пенгезов и Петков се явиха в ДАНС вчера и си тръгнаха с по няколко обвинения. Председателят на военния съд беше обвинен в длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на средства от ЕС. Пенгезов получи същите като негов помагач, както и за длъжностно престъпление. Той прекара около час при разследващите. „Честито бръснене“, заяви той на излизане. Делото срещу него съвпада със започналата процедура за поста, който заема и за който той възнамерява да се кандидатира за втори мандат. Според Пенгезов обвинения ще получат още 10 души и изреди имена на хора, работили проекта и разпитани като свидетели. От прокуратурата обаче не потвърдиха тази информация. „Нямам притеснения. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект, са съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства нито за лични нужди, нито в интерес на други лица“, каза Петков. На двамата не бяха определени мерки за неотклонение, тъй като нямало опасност да се укрият. След почивните дни Висшият съдебен съвет трябва да реши дали да ги отстрани от длъжност по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене