Манолова и синдикати при дупнишките шивачки

Около 100 работници шивачки от италианската фирма за обувки A.M.shous излязоха днес на обяд на портала на предприятието, за да поискат заплатите си за два месеца – всяка  от 147-те шивачки има да получава по около 1 200  лева, общо близо 100 хил. лева.

С протестиращите се срещнаха омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров.  Близо час – но на улицата в зимния студ, те разговаряха с отчяниете от пълната безизходица, до която са доведени от некоректния им работодател италианеца Джовани Габриеле шивачки. Не ги успокои и обещанието на Манолова, че те ще получат заплатите си от специализирания фонд за обезщетение, а след това институциите ще съберат съответните суми от работодателя по законовия ред.

„Трябва да ни пордкрепите, трябва да сме единни в искането за промяна в законодателството – така, че неиздължаването на възнаграждения да се криминализира и нарушителите да носят наказателна отговорност. Нито омбудсманът Мая Манолова, нито синдикатите можем сами – без вашата подкрепа“, призова разгневените работнички лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Има драстични случаи и въпроси, които работничките поставиха. Млада дупничанка с рискова бременност за втори път остава без заплата. Не се знае и дали ще взима майничски. Цялото семейство се безспокои какво ще стане по-нататък, пипита майката на бъдещата родилка.

Повечето питаха как да се регистрират на бюрото по труда като безработни, като нямат никаква представа къде е рабодотателят им,  прекият им шеф, назначен преди няколко дни, чието име и не знаят.

От инспекцията по труда в Кюстендил ще пратят свои специалисти и експерти на място  да рязясняват на всяка от потърпевшите шивачки какви права има по закон, след като фирмата и е обявила престой от 2 януари  и никой не ги търси за нищо, нито изплаща заплатите им.

В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема им – и със заплатите и по други трудово правни казуси.

/kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене