Раследване на Мариета Димитрова бе поместено в “Черна книга на правителственото разхищение в България”

За трета поредна година Фондация „Фридрих Науман“ издава „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Всяка година с надеждата случаите на корупция и разхищение да са по-малко. „Черната книга събира в себе си различни случаи на нецелесъобразно разхищение на парите на данъкоплатците, има случаи на разхищение на парите на европейските данъкоплатци и една трета група случаи, които намекват за корупция. Черната книга няма претенции да обхване всички случаи или да обхване цяла страна. Това е по-скоро моментна снимка на това, което се случва в страната. Избрани са  15 случая, като водещ случай е електронното правителство, което не се случи, което струва няколко милиона лева и все още гражданите не могат да се радват на електронни услуги 24 часа 7 дни в седмицата“. Подобен случай е и на нашата колежка и приятелка Мариета Димитрова, шефка на Blagoevgrad-NEWS и едно от лицата на онлайн поредицата “НЕУДОБНИТЕ”. Срещаме се с нея за да разкаже нещо повече за Черна книга.

Как се стигна до твоето участие в написването на Черната книга на правителственото разхищение в България за 2017 година?

– Един от хората, които подбират историите и под чиято редакция е книгата е журналистът  Иван Бедров. С него имах удоволствието да се запозная преди няколко години и от тогава комуникираме. Той ме покани, заради моето разследване за санирането, което направих миналата година с подкрепата на Програмата за достъп до информация и Фондация „Америка за България“.   Със сигурност това разследване беляза изминалата година за мен, дълго време работих по случая и това фокусиране върху програмата, донесе резултати, които анализирани детайлно дадоха ясна представа за ситуацията с похарчените пари. Идеята на книгата е именно такава, да показва случаи на разхищение на обществени пари, вероятно това е и причината Иван Бедров и екипа работещ по книгата, да решат да ме включат в проекта.

Какво ще прочетем в книгата тази година?

– Много интересни неща ще прочете в тази книга и в същото време много обезпокоителни. В „Черна книга на правителственото разхищение в България 2017“ издадена от Фондация за свободата „Фридрих Науман“  са събрани разследвания, които обрисуват  неуважение към данъкоплатците, обикновено прахосничество – харчене на значителни средства, без това да е необходимо.  Ще прочетете как  ремонтът на НДК се превърна в символ на безотговорното и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците. Има няколко интересни истории от Варна, една от които описва как по една и съща схема общината в морската столица остава без стадионите „Юрий Гагарин“ и „Спартак“- печелят частни компании, а данъкоплатците се разделят със собствеността си. В друга ще разберете, как близка на кмета на Септември си купува много евтино парче земя, което по-късно продава на общината. Само че 115 пъти по-скъпо. В трета  за роднинско разпределение на земеделските евросубсидии – класическа далавера. И още, и още много примери за това, как в България се злоупотребява с пари, с власт, с каквото може.

Коя е най-силната история в книгата тази година?

– Всички истории са силни, или по-скоро бих казала плашещи. Страшно е, че въобще се допускат подобни неща в нашата страна. Фактът, че я има Черната книга е причина много хора да се замислят. Не искам да ги степенувам по важност материалите, защото всяка история е важна, а заедно съставят цялостната притеснителна действителност…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене