300 бона къта екскметица от дрогата на Ескобар

Бившата кметица на санданското село Вълково Богдана Хаджийска си призна, че кътала близо 300 бона от наркотиците на петричкия Ескобар Огнян Атанасов, и отнесе условна присъда. Тя сключила споразумение с прокуратурата в Благоевград за шест месеца условно с тригодишен изпитателен срок.
Признала, че държала пари, придобити чрез тежки престъпления. При акцията срещу Ескобар и хората му на 5 март 2010 г. в къщата й във Вълково ченгетата открили на различни места 131 565 евро, 21 520 лева и златни накити, масивни гривни и ланец. Скритото имане е на обща левова равностойност от 292 424 лева, като парите са придобити от производство на наркотици в големи количества, което било известно на кметицата.
При акцията преди почти 8 години зад решетките попада синът на кметицата Антон Хаджийски, който е шурей на родния Ескобар Огнян Атанасов. Ескобара, Хаджийски – сочен за дясната му ръка, и още седем техни подчинени са на подсъдимата скамейка за трафик и разпространение на хероин, кокаин и афметамини, както и за пране на милиони левове, изкарани от дрога.
Любопитното е, че докато спецмагистратите се чудят как да заковат наркобандата, жителите на Вълково си избраха за кмет именно сочения за наркотрафикант Антон Хаджийски. Управникът спечелил последните избори с близо 58% доверие. Предпочитанията към фамилията Хаджийски вероятно се дължат на майката Богдана, от която Антон пое управлението на селото. За пачките в семейната къща още тогава Хаджийски се оправдава, че не са негови, а на вуйчо му. В същото време в дома на Огнян Атанасов в родното му село Тополница са намерени 55 хиляди евро, 4500 долара, злато и 300 грама амфетамини. От къщите на неговите подопечни са иззети кило кокаин, 900 грама хероин, 7000 долара и близо 300 000 евро.
Според разследващите организацията и схемата, по която действала наркогрупата, са били изпипани до най-малката подробност. Участниците са подбрани лично от Атанасов и са само местни хора от родното му село Тополница и съседното Вълково. Някои от тях са и роднини. Бандата работела в пълна дискретност, нямало йерархия, наказателни бригади, показност и охрана. След като натрупали солиден капитал, сочените за наркобосове успели да си създадат независимост от големите банди на наркопазара в България, плащайки си за южния район, който контролирали.
Процесът срещу Атанасов и хората му в момента е спрян, защото тарторът е настанен в психиатрия. Експерти от клиниката на 4-ти километър в София обясниха, че босът е с необратима мозъчна атрофия вследствие на дългогодишна употреба на обезболяващи. Той се придвижваше с инвалидна количка, оплакваше се от проблеми с вените на краката, претърпял и инсулти.
На едно от последните заседания Хаджийски бе неотлъчно до побъркалия се наркобос, като го обгрижваше непрестанно. Въпреки че в момента Ескобар е пълна развалина, навремето той се нареждаше сред най-колоритните представители на родния ъндърграунд. Срещу него има издадени 5 европейски заповеди за арест, искане за екстрадиции и обвинения за доживотен затвор. През 1998 г. той успява да избяга от строго охраняван гръцки затвор, в който излежава 18 г. присъда за трафик на хероин. Тогава се връща в България, където организира своята банда, която в продължение на 10 години залива пазара с висококачествени наркотици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене