Трансгранично изложение „Креативност и предприемачество“ в гр. Струмица, Македония

Над 50 младежи и представители на читалища от регион Гоце Делчев и регион Струмица се включиха в Трансграничното изложение „Креативност и предприемачество“ в гр. Струмица, Македония по проект „Мрежа за творческо предприемачество“ на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, център за подпомагане на предприемачеството.
След месеци усилена работа в творческите ателиета участниците: младежи и представители на читалищата представиха на Трансграничното изложение „Креативност и предприемачество“ на 18-19.12.2017 г. в гр. Струмица своите завършени страхотни творчески продукти и умения, как те виждат и усещат региона, делника, успехите, красотата, природата и потенциала за творчески бизнес. Представена бе палитра от ревюта – ретро и съвремие, младежки модни колекции, необичайни бижута с природни елементи и много фантазия, интересни младежки филмчета – адреналин, ритъм, талант, усмивки, впечатляващи музикални продукти, красиви подаръци, вдъхновени от природата и културното наследство, създавани с много хъс и творческо търсене.
Младите хора се вълнуват от всичко – от адреналина на скалното катерене и спорта, от скоростта на планинските колела, от пулса на нощния живот, от щастливите детски усмивки и завладяващите танци, от таланта, природата, багри и звуци. Съвсем различно се лее мелодията, когато самите те са изпълнители- музиканти и вокал, задаващи ритъма и създаващи хармония. Заслушваш се в каба гайди и овчарска свирка, уж познати до болка, но с ново звучене, готови да завладяват сърца и души. Как звучи само богатството на фолклора ни в младежките интерпретации и колко е хармонично автентичното и модерното. Представени бяха и уникалните арт продукти, които направиха. Изключителни момчета и момичета от НПГ „Димитър Талев“, ПМГ „Яне Сандански“ и ПГ по МСС „П. Яворов. Официалното откриване на изложението бе от Председателя на общински съвет Струмица и представителят на Съвместния технически секретариат България- Македония Ирена Бабамова-Стойчева.
Трансграничното изложение „Креативност и предприемачество е част от проект CB006.1.31.050 „Мрежа за творческо предприемачество“, съфинансиран от INTERREG – ИПА Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.
Целта на проекта е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на регионалния бизнес чрез стимулиране на креативността сред младежи и читалища; да изгради капацитет у креативни предприемачи за разработване на креативни продукти и услуги; да създава предприемачески умения и нагласа и да насърчи изграждането на мрежа за креативно предприемачество.
За да засили трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона за съвместно справяне с общите предизвикателства и развие неоползотворен потенциал, проектът формира среда, която да отключи творчеството, особено сред младите хора, разработва инструменти като мобилни креативни работилници в местните общности и насърчава предприемачески умения за развитие на творчески индустрии.
Партньори по проекта:
Фондация за развитие на малкия и среден бизнес – Струмица и
Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, ЦПП
Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, ЦПП и не може по никакъв начин да отразява мнението на Европейския Съюз.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене