Президентът на ски федерацията Джанфранко Каспер с писмо до премиера за втория лифт на Банско!

Президентът на международната федерация по ски (ФИС) Джанфранко Каспер поздрави България и премиера Бойко Борисов за „решението да се стартира проект за втори лифт в ски зоната в Банско“.

Ето Цялото писмо на Каспер:

„Ваше превъзходителство г-н министър-председател Борисов,

От името на Международната федерация по ски (ФИС) искаме да използваме тази възможност, за да поздравим вашето правителство за решението да се стартира проектът за втори лифт в ски зоната над Банско. Българската федерация по ски е много активен член на ФИС и е била домакин на стартове от Световната купа, Европейската купа и много други международни прояви още от 70-те години на миналия век. След развитието на ски зоната в Банско, тя е била домакин на стартове от световната купа в скоростните дисциплини – спускане и супергигантски слалом от 2009 година. Така курортът влезе в елитната група организатори, които имат необходимите технически спецификации и условия за безопасност, за да могат да организират толкова елитни състезания.

Зимните спортове не са само начин да се радваш на природата на открито, но позволяват на хората с различни физически възможности да се радват на почивката и спорта, като така допринасят за по-здровословен начин на живот. И в компанията на приятели и семейство. Новата гондола в Банско ще засили позицията на България на световната сцена на зимните спортове и ще позволи на повече хора да се свържат духовно с красотите на природен парк „Пирин“.Това бе демонстрирано от Българската федерация по ски и курортите при организирането на 7-ия световен ден на снега, който е на 21 януари 2018 година. Алеко, Банско, Беклемето, Боровец, Копривки, София и Узана се записаха като официални домакини, което подчертава ангажимента на България активно да подкрепя децата и семействата да се радват на зимните спортове, снега и природата.

ФИС отдавна има твърда политика за пълно опазване на природата. Първият ни манифест в тази посока бе приет още през 1994 година и се обновява всеки сезон. Опазването на природата е подкрепено и от неразривната връзка между нея и зимните спортове. Те предлагат идеална възможност за се поддържа непрекъснат допир до нея. Правителствата от цял свят признаха, че спортуването и почивката в планината са важен елемент от всяка екологична политика. Радваме се, че България става един от световните лидери с вашата подкрепа към зимните спортове.

В перспектива новата гондола ще помогне на България да организира повече състезания, включително и първото си световно първенство. Българската федерация по ски подаде заявка за домакинство на първенството на планетата за младежи през 2021 година и съветът на ФИС я потвърди.ФИС остава надежден партньор на Българската федерация по ски и я смята за свой важен член. А България за страна с изключителна любов към зимните спортове.“

С уважение,Джанфранко Каспер, президент на ФИС

Кристиян Трифонов/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене