Паника в общинската болница – Дупница

Решение на Общински съвет – Дупница, изпратено до управителя на общинската болница, доведе до напрежение сред екипа, след като не бе разчетено правилно. Лекари изпаднаха в паника, че за 6 м. отделенията в бившата Военна болница трябва да се изнесат в сградата на Транспортната болница, което е невъзможно.

Пръв за опасността сигнализира бившият управител на болницата, сега завеждащ ортопедия, д-р Любомир Таушански, той заяви, че с Решение 185 от заседание на ОбС – Дупница, проведено на 15.12.2017 г., за 6 месеца трябва отделенията ортопедично, хирургично, родилно и лабораторията на болницата, които се помещават в бившата Военна болница, да се преместят в базата на бившата Транспортна болница, където се намират двете вътрешни отделения, неврология, детско и инфекциозно.

В болницата веднага тръгнаха коментари, че свекърът на зам. кметицата на община Дупница Олга Китанова имал инвестиционни намерения към имота в бившата Военна болница. Както вестник „Струма“ писа, още на 17 февруари миналата година тогавашният управител е подписал разрешение да се извърши оценка на имота на бившата Военна болница с цел продажба, а лицензиран оценител е оценил на 360 000 лв. имота, който представлява 8 дка земя в центъра на Дупница.

Репортер на вестник „Струма” се свърза по телефона с общинските съветници д-р Кирил Кирилов, Георги Пехливански, Иван Танев и Йордан Йорданов и ги попита кога е гласувано на заседание на ОбС за 6 м. отделенията в двете бивши болници да се съберат в бившата Транспортна болница. Всички бяха категорични, че такова предложение не е гласувано.

В крайна сметка се разбра, че истината е следната – изпратеният до управителя на общинската болница документ гласи, че в рамките на 6 м. трябва да се преструктурира болницата, което включва ортопедия да мине от 2-о на 1-о ниво и да стане част от хирургично отделение. Това означава, че ортопедите ще могат да правят само превръзки на пациенти и да зашиват рани, без да имат право да извършват други манипулации, което ще доведе до по-ниски доходи.

Д-р Л. Таушански веднага извади данни, че само за миналата година отделението има над 53 138 лв. от манипулации като превръзки и обработка на срязвания и други битови травми. За лечение на пациенти отделението е заработило 267 860 лв. Ако се намали нивото на отделението, то ще има средно годишно едва около 50-60 000 лв. приходи, а няма да може да работи по клинични пътеки.

В документа се чете, че трябва да се свали и нивото на родилно отделение от второ на първо, което означава, че в АГ отделението няма да се израждат бебета, а само ще се извършват гинекологични прегледи на бременните, което означава, че тези две отделения ще се самозатворят, тъй като няма да печелят достатъчно средства да се издържат. За 2017 г. в родилно отделение в общинската болница са се родили 216 бебета.

Както вестник „Струма“ писа, Общинският съвет прие доклада на комисията, която извърши проверка на лечебната част в общинската болница, в който бяха залегнали крути мерки за намаляване разходите на болницата. Едни от тези мерки са намаляване нивото на двете отделения. На заседанието е взето и решение администрацията на болницата да се премести в Транспортна болница, което е довело да паника в общинската болница, че ще трябва да се изнесат и отделенията в Транспортна болница.

Председателят на ОбС Емил Гущеров заяви: „В общинската болница непрекъснато се пускат всякакви слухове, които настройват работещите там срещу ръководството на общината, че иска да закрие болницата. Има препоръка от комисията да се ускори събирането на всички отделения на едно място с цел икономии, но никой не е определял срок от 6 м., въпреки че това може да стане и за по-кратък период.

Имотът на бившата Военна болница може да се продаде, а купувачът да се задължи да плати предварително част от цената и с тези пари да се построи още едно крило в бившата Транспортна болница. Засега обаче сградата на болницата не е обявена за продажба и никой не е проявил интерес да купи имота”, заяви Е. Гущеров.

ЙОРДАНКА ПОПОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене