Полкът в Гоце Делчев навършва 85 години

Казармата днес е спомен на няколко поколения мъже. От нея са останали хиляди приятелства до гроб. За едни е било чест да служат на родината, за други загуба на време. Постепенно всички момчета, минавайки през тази школа са ставали мъже. Маршировки, учения, отдаване на почест на командира, нощни дежурства, лъскане на кобинките, стрелби, тактики, наряди, дрямка вечер пред телевизора – всичко това е било част от ежедневието на младия български войник.

Днес Полкът е спомен за хората, свързали живота си с него.

Подп. Богдан Боцев: „С голямо извинение към гражданите и колегите, закъсняхме малко. Можеше по навреме да организираме това юбилейно честване на гарнизоните полкови, които са били в района. Тук много хора бъркат 39 – ти Солунски полк, който освобождава Неврокоп през 1912г.. Той няма нищо общо с нашият полк. Той идва тук през 1933г. Щаба на полка е в Разлог и 34г. се пренасят тук. След него се появяват поделение 45-380 и 28 полк. Затова на 6 май, 2018г. организираме инициативен комитет за юбилейно честване, 85г. от основаването на полка. Тъй като гарнизонът ни е много силен, имали сме 14 генерала, а само от нашия полк са служили 10 генерали. От тях до сега е останал само 1 – ген. – началник на отбраната ген. Андрей Боцев.“

Славната история на Полка помни времето, когато имало три мото стрелкови батальона – Танков, Артелирейски дивизьон и самостоятелни войски подразделения. Мотострелково поделение 28-390 е било единственото в района на Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене