ВИДЕО: 34-годишният Стоян Илиев от Гоце Делчев извади богоявленския кръст в митрополитския град

Църковното богослужение в чест на днешния празник в Гоце Делчев започна рано тази сутрин в 7. 30ч. в катедралния храм „Св.Св Кирил и Методий“. Два часа по-късно започна и Светата литургия посветена на Кръстителя, която бе водена от н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим. Да участват в свещенослужението на Йордановден в катедралния храм в митрополитския град бяха много миряни от всички населени места на епархийската околия, гости на града и представители на общинската управа начело с кмета Владимир Москов, зам. кмета, Валери Сарандев, както и народните представители в НС от Гоце Делчев, Богдан Боцев и Димитъър Гамишев. В края на Светата литургия, Митрополит Серафим освети водата, предназначена за ритуалът „Спускане на кръста“. Светената вода бе пренесена с литийно шествие от катедралния храм до традиционното място, предварително завирено на река Градска.

Десетина млади мъже се престрашиха тази година да нагазят ледените води на река Градска за да си опитат късмета да хванат дървения кръст митрополит Серафим хвърли във водата. След кратка, но гореща борба в студените води, 34-годишният Стоян Илиев извади кръста от дъното на реката и го целуна. Той получи поздравления от всичките си конкуренти в реката, които също целунаха кръста за здраве. Лични поздравления, благословия и малък златен кръст, Васко получи и от н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим.

След спуснето кръста в студените води, Митрополит Серафим по стара богоявленска традиция, освети знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Гранично полицейско управление и водните извори.
За неврокопчанинът Стоян Илиев е първи опит да се бори за богоявленския кръст и той бе успешен. „Това е знаменателно, че тази година ще бъде късметлийсака за мен. Посвещавам успехът си на целият български народ!“, развълнуван, сподели късметлията Стоян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене