Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско: Ако изкупуването не започне до утре, излизаме на протести

тютюнопроизводители

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско дадоха срок на управляващите до четвъртък да започне изкупуването на тютюна на цени не по-ниски от миналогодишните. В противен случай те ще пристъпят към ефективни протести, заяви кметът на Сатовча Арбен Мименов, който оглавява Сдружението на тютюнопроизводителите.

Положението е много тежко. Представете си в едно 4-членно семейство да не влизал и 1 лев през годината. Как тези хора да си платят телефоните например, попита той. В гърменското село Рибново 17 къщи са с прекъснато електричество. Хората са доведени до отчаяние, коментира Мименов.

При условие, че хората са се трудили цяла година и трудът им не се заплаща – всичко това ги принуждава да излязат на улицата и да протестират, каза  Мименов. Той припомни, че от акциза за тютюна влизат около 2 млрд. лева приходи в бюджета.
„В района aлтернатива на тютюна няма – с планински терени без напояване и без възможност за общо машинно обработване -няма друга култура, която да се отглежда и да формира нормален приход“,  добави Мименов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене