Николина Чакърдъкова: Моят начин на живот – добро поведение, отзивчивост и човечност!

Юлия БАЙМАКОВА

От първото ми интервю с Николина Чакърдъкова из­мина година и половина. И сега, както и тогава, тя ме по­срещна приветливо в уютния си дом, за да разговаряме за последното и голямо турне из страната, за изпълнените задачи и за тези, които пред­стоят.

– Госпожо Чакърдъкова, искам да подхванем днеш­ния ни разговор оттам, къ­дето завърши предишният. Тогава казахте, че работи­те по проекти за ФОЛКЛОР TВ, най-значимият от които е „България – Македония“. Докъде стигна реализиране­то на този проект?

– Поради голямата ми зае­тост през годината се наложи да преустановим за известно време работата по проекта. Живот и здраве, като влезем в новия цикъл, ще продъл­жим започнатото. Искам да направим нещо по-голямо, един творчески продукт, осъ­ществен от нашата форма­ция заедно с Националния ансамбъл за народни игри и песни на Република Ма­кедония „Танец“. С неговия директор Зоран Джорлев – прекрасен композитор и ар­тист, замислихме общият ни концерт да съчетава негова­та виола с мои изпълнения. Ще включим най-популярни­те македонски песни, които всички пеем. Всъщност те не са народни, а са написани от неговия баща. В концерта ще участва и известният техен изпълнител Кире Митовски. Ако през следващата година реализираме този проект, ще е чудесно.

– Разкажете ни за послед­ното си турне.

– За първи път в кариерата си правя толкова дълго тур­не – цели седем месеца – от април до края на октомври. На месец имахме по 15-20 концерта, като през година­та посетихме общо над сто града. Такава поредица от концерти не бяхме правили досега.

– Последният Ви издаден албум – „Николина Чакърдъ­кова и оркестъра при Бъл­гарското национално радио“, беше по-различен от остана­лите ( „Чакай ма, батьо Ван­чо“, „Любов и мъка по Ма­кедония“, „Пуста младост“, „Българска сватба“, „Маги­ята на българския фолклор“, „Най-го­лямото богатство“). Сега, година по-къс­но, как оценявате промяната?

– Последният ми проект беше съв­местен с оркестъра и смесения хор за школувано пеене при Българското национално радио. Имах желание да направя нещо раз­лично, нещо много ново за мен и го осъществих. Бих казала, че постиг­нах едно по-голямо изкуство, направих остър завой и по нов начин представих маке­донската музика. Това беше подарък, който направих на себе си, но споделих и със зрителите в зала 1 на НДК. Радвам се, че на 80 процен­та от публиката и допадна това, което направих. Разби­ра се, ние бяхме помислили и за тези, които традиционно искат да намерят познатата Николина Чакърдъкова. Във втората част на концерта те имаха възможност да я при­познаят. Миналогодишният концерт ще остане едно от нещата, с които се гордея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене