Георги Икономов – реформаторът на Банско

Светлана ВАСИЛЕВА

Тези дни тема номер едно в дневния ред на държавата е сагата за втора кабинка на Банско. Ще я има ли или не, клати ли се управляващата коалиция или не. Банскалии за един месец два пъти из­лизат на протест, за да алар­мират политиците, че тяхно­то мнение е важно. Всички новини почват с Банско. А най-отпред винаги стърчи фигурата на Георги Иконо­мов.

Това е кметът на Банско. Името му вече се знае в цяла България, събитията го вдигнаха на гребена на въл­ната, защото той не изостави хората си, а застана редом до тях, за да брани интереси­те на родния си град. Не се умори да говори и убежда­ва всички по темата втора кабинка. Спокоен, уверен и най-вече аргументиран.

Признава, че от всичко най-много мрази лъжата. През годините положи кан­ски усилия да кани зелените на разговори, да влязат в чо­вешки диалог, да дебатират екологичните теми, всички страни да сложат картите на масата и спокойно да из­ложат тезите си. Eколозите не приеха протегната ръка. Не дойдоха нито един път в Банско. Не отидоха при хо­рата от Банско, за да кажат открито какво ги притеснява и какво имат против.

Въпреки това кметът на Банско запази спокойствие и не се умори писмено и по медиите да отговаря на вся­ка тиражирана теза, изрече­на от зелените активисти.

Кметът не крие разочаро­ванието си от факта, че вся­ка инициатива подета от тях с искане за диалог със зеле­ните, се опорочава. Логич­но, търпението на местните хора се изчерпа и скочиха на протести.

Противниците му шушука­ха зад гърба му, че той ще се уплаши да тръгне с хора­та, защото видите ли той е от ГЕРБ и няма да иска да влиза в конфронтация, ще стои на заслон и ще чака да отмине бурята. А опозици­ята самодоволно потрива ръце и казва: “Нали искахте ГЕРБ, сега ГЕРБ да ви оправя, да ви чуе…”

Е, това не се случи, Икономов не се уплаши, на­против, излезе и винаги е отпред, пое всички уда­ри по темата втора кабинка. Доказа на практика, това което винаги твърди, че ко­гато една кауза си заслужава и когато зад гърба ти е зако­на, няма отстъпле­ние.

Затова той е най-го­лемия оптимист, че втората кабинка на Банско ще я има. Първо, защото това е бъдещето на тури­зма. Второ, защото не нарушава никак­ви закони, нито еко­логични, нито други, нито ще допринесе до съсипване на при­родата. Той не се умори да повтаря, че строеж на втора кабинка няма да до­веде до ново строи­телство, няма да има разширяване на кон­цесията с милиме­тър, лъжи които са най-често повтаряни от тъй наречените „зелени“. Ядоса се, че псевдоеколози­те играят нечестно и заливат МОСВ с фалшиви имейли, генерират негативни становища за Плана за управление на Пи­рин.

Икономов е човек , който не обича фризираните и заобиколни фрази, обича да говори открито, точно и право куме в очите, както казват хората по тия шири­ни.

А те не са хора, които лес­но можеш да манипулираш или излъжеш. Планинарите от Банско са нарицателни, че имат винаги свое мнение и не търпят друг да им върти главите.

След 6 години управление Георги Икономов успя да си извоюва обръщението “нашият кмет”, оказа се бит­каджия без оглед на поли­тическата конюктура. Не се уплаши да поеме отговор­ност, да почне да подрежда „къщичката“ дори с риска да се окаже недолюбван зара­ди непопулярни решения.

В основата на работата му залегна принципа: “Трябва да се прави всичко по закон и Банско да се развива”.

Е, лесно няма никъде. И на всеки не можеш да угодиш, но важното е, че нещата се случват и Банско заблестя, признават местните. И в дни­те когато всички са изпадна­ли в еуфория от новия сезон, той пак е угрижен. Казва, че като гледа по телевизията всички тези терористични актове все в курорти, сън не го хваща. Затова и поиска от органите на реда максимум усилия за обезпечаване си­гурността на Банско. Пред­ставата му за добър курорт е уредена инфраструктура, ред и спокойствие, усмихна­ти и доволни не само клиен­ти, но и граждани. Затова и поде битки с нощния шум, с пияните туристи,с дима от комините, със сивия сектор, с мърсотията, със зелените, с бюрокрацията заради из­оставените недостроени хо­тели. Убеден, че каузите си струват. И е категоричен, че няма да допусне Банско да стане като Слънчев бряг.

ПЛАНИНАР И КУЛИНАР

Бил е алпинист, а сега е за­пален планирар. Пада си по лова и риболова. Има и до­бри кулинарни умения. Като му остане време обикновено се вихри в кухнята. Бликите му казват, че прави най-ху­бавата банска капама.

Признава, че в полити­ката влязъл заради проек­та ГЕРБ. Бил е и депутат, и председател на общинския съвет, така че има натрупан опит и поглед от доста стра­ни на различните проблеми.

ЗА НЕГО

Има дългосрочна ви­зия за Банско

Познавам Георги Икономов като сърцат и отговорен чо­век. Винаги е до хората, жи­вее с техните грижи и пробле­ми, затова и те му гласуват доверие. Икономов е кмет, който има дългосрочна ви­зия за развитието на Банско, последователен е в действи­ята си и винаги е откровен в диалога с хората. Затова е ус­пешен градоначалник!

Мария Габриел, еврокомисар

Луд е на тема планина­та, много я обича

Познавам Георги от малък. Беше си сериозен и целеус­тремен още тогава. Луд беше на тема планината, много я обича. Като кмет работи с много любов. Иска му се всичко да блести, да стане като картичка. Той е сърцат човек, не се големее и само­забравя. Иска всичко да е мо­дерно. Може да съм възрас­тен, но виждам,че градът ни стана неузнаваем курорт. И сега всички искаме втора ка­бинка и тя трябва да стане, и се гордея, че кмета ни е с нас, заедно с хората. Неговото сърце тупти с Банско, затова постига успехи!

Асен Тренчев, 86-годишен, най-възрастният скиор в Банско

Справедлив е, затова е ценен

Той е човек, на който вина­ги може да се разчита и да имаш доверие. Нашият кмет обича Банско, умее правилно да преценява и да взима ве­рни управленчески решения. Доказал е, че чува хората и е готов да влезе във всякакви битки, които са в името на развитието на Банско. Той винаги е в първите редици на протестите с искането за вто­ра кабинка, защото не го пла­ши никоя власт, щом каузата си заслужава. Той притежава едно много ценно качество – справедливост и затова е ценен и уважаван не само като кмет, но и като човек и приятел.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско,общински съветник и съветник в еки­па на министъра на туризма Ангелкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене