Паника в Гърция! Чакат още по-силен трус

Повече от 10 сеизмични труса са настъпили от полунощ в понеделник до вторник сутринта. По данни на Геодинамичния институт, най-силният е регистриран в 6:24 часа сутринта и в бил с магнитуд 4,7 до 5,2 по Рихтер, последван веднага от 3.1 по Рихтер.

Първото земетресение е регистрирано в 00:13 часа, според Евросредиземноморския институт, 4 Рихтер, на 8 км североизточно от Дросат. Три минути по-късно последва второ, 3.8 по Рихтер и трето земетресение – 3.3 по Рихтер, пише в. „Български новини“.

Сеизмолозите не крият опасенията си във връзка със сеизмична активност в региона и отбелязаха, че най-вероятно е възможен по-силен трус. „Имаме“ рояк „от земетресения, които се усещат в цялата централна Македония. Това е нещо, което често се наблюдава в Гърция и е свързано с особеностите на региона“, каза Евтимий Лекас, говорейки пред SKAI. „От нашия опит откриваме, че земетресенията няма да спрат веднага. Ще има развитие. Ние сме предпазливи в оценките и особено в сутрешните часове“, като посъветва местните жители да не влизат в стари домове.

От своя страна Константинос Папазахос призна загрижеността си за сеизмичната дейност, която е в разгара си в район с традиционно силна сеизмичност. „Има възможност за по-голямо земетресение, въпреки че е по-вероятно да изгасне нормално“, каза пред ANT1 професорът по геофизика.

„Все още нямаме ясна картина. Не можем да изключим по-силно земетресение поради историята на региона“, добави той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене