Животновъди в 2 села не могат да изхранят стадата си

Големият пожар над Кресненското дефиле, лумнал на 24 август и вилнял 6 дни, нанесе огромни поражения на пасищата в селата Ощава и Стара Кресна. Зимата дойде, а изхранването на животните е проблем за всички животновъди в двете селища, призна кметският наместник на Стара Кресна – Павел Паскалев.

Общата бройка на кравите е над 600, толкова са козите и овцете. Огънят изпепели и стотици готови купи сено, които стопаните бяха събрали от ливадите.

„Надявате се на нова помощ нашите животновъди. Преди получиха един транш с фураж, сега имаме обещанието, че са събрани средства по сметката, за да се закупят още количества фураж, с което да се гарантира изхранването на всички животни”, каза кметският управник. В противен случай стопаните ще са принудени или да продадат голяма част от стоката си. Без подкрепа няма как да се справят сами.

Някои собственици на стада са купили храна, но средствата им са недостатъчни. Затова разчитат на Националната дарителска кампания в подкрепа на пострадалите от пожара в община Кресна. Животновъдите се нуждаят от сено и концентриран фураж за животните си, за да оцелеят четириногите през зимните месеци.

„Животновъдството е основен поминък за местното население. Благодарим на всички дарители, защото с тяхната помощ хората ще съхранят своето препитание”, допълни кметът на Стара Кресна.

/pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене