Млади любители фотографи от българо-македонския трансграничен регион се впуснаха уверено в света на природната фотография

Млади любители фотографи от българо-македонския трансграничен регион нахлуха дръзко и уверено в света на природната фотография. С увлечението и цифровата грамотност на своето поколение те с лекота усвоиха понятия като „правило на третините“, „баланс на бялото“ и „дълбочина на полето“ по време на тематично обучение по проекта „Дигитална природа“, съфинансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.

Младежите получиха съвети в областта на пейзажната и макро фотографията и заснемането на водни обекти, животни и растения. Въоръжени с дигитални фотоапарати и смартфони, те се впуснаха във фото-сафарита, две от които съвместни, и запечатаха в кадър вълнуващи гледки и мимолетни образи от великолепната природа на страните-съседки.

Младите хора създадоха Клуб за природна фотография с два клона – български и македонски, в който се включиха и професионални фотографи. Членовете на клуба допринесоха за дигитализацията на 100 природни забележителности – по 50 от двете страни на границата. Така те спомогнаха за постигане на целта на проекта да се повиши атрактивността и видимостта на забележителната природа в региона, предимно в интернет пространството, да се стимулира реализацията на неусвоения му потенциал за природен туризъм и за повишаване на конкурентоспособността на граничната зона като единна туристическа дестинация.

Освен цифровите снимки, моделът за дигитализация включва и 360-градусови панорами, видеа, заснети с дрон, увлекателни описания и легенди, ДжиПиЕс координати, планински маршрути и екопътеки, доставчици на услуги в природния туризъм.

Младите фотографи от Природо-математическата гимназия в Кюстендил подредиха изложба със свои фотографии, родени от досега с природата, под ръководството на г-жа Детелина Тихолова в рамките на Фестивала на дигиталната природа в Кюстендил, а македонските младежи показаха творбите си по време на Панаира на дигиталната природа в Щип.

Партньорите по проекта – Сдружение „Без граници 21 век“ и „Организацията на жените, Щип“ вградиха изображенията, уловени от младежите, в уебсайта на проекта (digital-nature.eu) и в промоционалните материални: каталози с дигитализираните природни забележителности, плакати, листовки и картички с мини и пощенски размер.

Цялото дигитално съдържание по проекта се предлага безплатно на туроператори, музеи, читалища, туристически информационни центрове и училища с рекламна и образователна цел.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене