НАРУШЕНИЕ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕЧ В РАЙОНА НА „ДГС ДУПНИЦА”

Нарушение при провеждане на сечта в дърводобивен обект в землището на с. Бистрица установиха служители на Югозападното държавно предприятие и „ДГС Дупница” при теренна проверка. Обектът е спечелен на търг от фирма „СКАД-83” ЕООД, която извършва дърводобивна дейност.
Всички дървета, предвидени за сеч, са маркирани с контролна горска марка в основата на стъблата. Отсечени са предимно такива с по-голям диаметър, за които има предположение, че са допълнително маркирани. Повалени са групи от три до пет дървета, в резултат на което в насаждението са оформени празни пространства, в нарушение на изискванията за предвидената сеч.
При извършената пълна инвентаризация на сечището е установено, че 41,95 куб. метра едра строителна дървесина е експедирана като средна дървесина. Това е причинило имуществена вреда на стопанството в размер на 1120 лв. без ДДС.
Четирима служители на „ДГС Дупница” са наказани дисциплинарно за неупражнен контрол при добива и експедицията на дървесината, както и за пропуски в извършеното маркиране.
За констатираните нередности е сезирана Районната прокуратура в гр. Дупница. Сечта в обекта е спряна до приключване на всички проверки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене