Пред криза с боклука в Югозапада

Нито една от 6-те общини от Кюстендилска област – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Невестино, Сапарева баня и Трекляно, няма яснота къде ще транспортира отпадъците си след 1 януари 2018 год., откогато досегашните им сметища се закриват.

Това стана ясно на заседание на сдружението „Рила еко“ в Дупница, в което членуват посочените общини.

Твърде е възможно да се стигне до криза с боклука в тези общини и изобщо в Югозапада, след като те нямат сключен договор за транспортиране на отпадъците си на депо в други градове и райони.

Неофициално се коментира, че Кюстендил ще се договори с Луковит, Дупница – с Радомир.

Засега се знае, че три общини – Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са обявили обществена поръчка за определяне на дружество, на което да се отдаде сметосъбирането и сметоизвозването.

Конкурсът е за 4 години за 4 мил. и 200 хил. лева.

Други три общини – Кюстендил, Невестино и Трекляно, също се групират, те ще обяват обществена поръчка също за 4 години за малко над 5 милиона лева. Всяка община ще плаща според обема на генерирания отпадък.

Дали ще стигне технологичното време за отдаване на сметосъбирането и сметоизвозването до 31 декември обаче, е под голям въпрос. Кметовете по-скоро разчитат на съдействието на екоминистерството.

Междувременно в Рила и Кочериново решиха да карат отпадъка до с. Баня Разложко срещу 70 лева на тон. Същият вариант е избрала и общината в Бобошево.

infomreja.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене