Броят на абортите у нас е равен на родените деца

Броят на абортите у нас е равен на родените деца. Тези данни представи бившият социален министър Христина Христова. Коефициентът на плодовитост у нас е 1,5, а в Европа е 1,53. Това се дължи на по-дългия процес на процесът на подготовка, образование, постигане на финансова самостоятелност.

По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария и Малта, но има по-силно икономически развити държави с по-ниска раждаемост, като Италия например. Христова отбеляза в интервю за bTV, че по-сериозният проблем у нас е, че намаляването на населението е съпроводено със застаряване, което натоварва социалните системи. Освен това 48% от напускащите страната ни са между 20 и 40 години, т.е. хората в детеродна възраст. Друг проблем е, че през 2016 година на 100 напускащи пазара на труда постъпват едва 63 нови млади в трудоспособна възраст.

Като цяло има тенденция на намаляване на смъртността, но трябва да се следи тази при мъжете между 40 и 60 години, допълни още Христова. В момента 1/3 от населението живее в градовете София, Варна и Пловдив. По думите на Христова са необходими мерки за развитието на българското село.

/actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене