Свържете се с нас

Таблоид

Откриването на филиал на Спешна помощ искат в Белица

Публикувано

на

линейка

Жителите на община Белица настояват за откриването на филиал на Спешна помощ, пише standartnews.com. Те отдавна алармират за проблема, но засега резултат няма. Някои дори плашат с протести, ако искането им остане „глас в пустиня“.

„Само обещават. Не е нормално да чакаме линейки от съседните общини Якоруда и Разлог. Времето е фатално понякога. Случват се инциденти. Докато дойдат линейките, може да се случи най-лошото. Ще инициираме събирането на подписка“, твърдят местни хора.

Те искат да се създаде такова медицинско звено на територията на общината. Категорични са, че не може градът и още 11 населени места да са без Център за спешна медицинска помощ. Надяват се, че ще се намерят най-сетне пари за откриването на филиал и в Белица.

„Може да се стигне и до гражданско неподчинение, защото сме в правото си да търсим адекватна медицинска помощ“, допълват жители на града и околните селища.

Кметът на общината Ибрахим Палев повече от 10 години настоява за решаването на този проблем. Ще постави въпроса и пред настоящото правителство.

„Тук живеят 10 300 души, които се нуждаят от адекватна и навременна медицинска помощ. Давам пример – село Златарица е на над 50 км от Разлог и на още по-голямо разстояние от Якоруда. На линейката й трябва над час, за да стигне там. Смятам, че не трябват толкова много финансови средства за създаването на такъв здравен екип“, казва Палев.

E79 News

коментара

Таблоид

Евростат: По 435 кг боклук годишно прави българинът

Публикувано

на

Средно по 486 кг боклук се падат на жител на Европейския съюз за 2017 г., сочат данни на статистическата служба Евростат.

Обемите са без промяна в сравнение с година по-рано и със 7% под пика от 525 кг отпадъци на човек през 2002 г. Страните членки, които са генерирали най-много боклук са Дания (781 кг на човек), Кипър (637 кг) и Германия (633 кг).

На България се падат средно по 435 кг отпадъци на човек, уточни БНР.
Най-малко боклук е генериран в Румъния – 272 кг, следвана от Полша (315 кг) и Чехия (344 кг).

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

БДЖ организира пътуване с парен локомотив между Септември и Велинград

Публикувано

на

На 6-и септември /петък/ БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград по повод Деня на Съединението на България. Специалното пътуване ще се осъществи за всички клиенти на националния жп превозвач, които проявяват интерес към ретро подвижния състав и живописния маршрут. В празничния ден пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76 – доставен у нас точно преди 70 години. 

Атракционният влак ще замине от гара Септември в 10:35 ч., като при пристигането си във Велинград ще бъде организирано посрещaне от местната община. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Велинград в 16:15 ч.

Ретро влакът ще бъде украсен от сдружението „За теснолинейката”, които ще се погрижат и за доброто настроение на пътниците. Композицията ще се движи в състав от шест пътнически вагона.

Цената на билета за влака с парния локомотив № 609.76 между Септември и Велинград ще бъде 25.50 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

Националният железопътен превозвач напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Продажбата на билети и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове ще започне от петък (23-и август). Билети могат да бъдат закупени от железопътните бюра в столицата, както и от гарите София, Пловдив, Пазарджик и Септември.

Теснопътен парен локомотив № 609.76 е произведен в заводите Chrzanow Полша през 1949 г., след което е въведен в експлоатация по теснолинейните 760 mm железопътни линии Септември-Добринище и Варвара-Пазарджик. Експонат е от музейната колекция на БДЖ.

/ogqВъзстановен е отново за движение точно преди 15 години и към момента е единственият парен локомотив по теснолинейката в експлоатация.

Извършва атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участва във филмови продукции по една от най-атрактивните железопътни дестинации в България от Септември до Добринище.                          

E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ