Без категория

Съдбата на забрадената ученичка от Вълкосел се преобърна! Спешно решават как единадесетокласничката да продължи образованието си

Забрадената ученичка от село Вълкосел, община Сатовча, Емине Шаматарева загуби и във Върховния административен съд делото срещу заповедта на директора на СУ „Христо Ботев” за преместване в друго училище. С този акт върховните магистрати потвърдиха решението на Административния съд в Благоевград.

Случаят придоби национална известност, след като в началото на учебната 2015/2016 г. в разрез с правилника на учебното заведение тогава 16-годишната Емине тръгна забулена на училище. С тези си действия деветокласничката влезе в остър конфликт с ръководството на училището и директорът Митко Джуков издаде заповед за преместването й в друго училище.

Бащата на момичето Ресим Шаматарев, който е експерт към Главно мюфтийство, обаче обжалва заповедта на школския шеф в съда, смятайки, че са нарушени религиозните права и свободи на детето му. Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката Емине Шаматарева срещу заповедта за преместването й в друго училище, а Р. Шаматарев обжалва решението във Върховен административен съд. В крайна сметка върховните магистрати оправдаха действията на училищния директор и колектива на СУ „Христо Ботев“ и те спечелиха съдебната битка, водена повече от година.

„Да, получихме решението на ВАС. Справедливостта възтържествува“, заяви вчера Митко Джуков. Той подчерта, че решението на Върховния административен съд е окончателно, не подлежи на обжалване, а ученичката Емине, действаща със съгласието на своя баща, е осъдена да заплати на училището направените разноски за касационната инстанция в размер на 840 лв., представляваща адвокатски възнаграждения, и 300 лв. разноски по делото в Административен съд – Благоевград.

Директорът призна, че и до ден-днешен Емине /сега в 11 клас/ продължава да ходи със забрадка на училище, неспазвайки законовите разпоредби. Самият той вече е изготвил цялостен доклад по случая до РУО – Благоевград, на базата на който началникът на управлението Ивайло Златанов следва да издаде заповед, отнасяща се до спазване на училищния правилник от страна на ученичката.

„Получихме доклада на директора. До дни ще излезем със становище и ще вземем решение за условията и реда, при които ученичката Е. Шаматарева може да продължи образованието си в СУ „Христо Ботев“, заяви началникът на отдел ОМДК в управлението на образованието Методи Попов.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене