ВИДЕО: Велопоход, посветен на Деня на Земята – 22 април, организираха учители и възпитаници от Първо ОУ„Св. Св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев

сн._4

[button class=“btn_bigred“ url=“http://tv.toppresa.com/920/video-velopohod-posveten-na-denya-na-zemyata-22-april-organiziraha-uchiteli-i-vazpitanitsi-ot-parvo-ou-sv-sv-kiril-i-metodij-v-gotse-delchev“ text=“ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК“]

Ученици от 5-8 клас на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” се включиха масово в организирания по повод Международния ден на Земята велопоход, с пробег от около 36 км. и с маршрут: гр. Гоце Делчев – с. Ново Лески – с. Копривлен – гр. Хаджидимово – с. Хвостяне – с. Дъбница – гр. Гоце Делчев.

Организатори на традиционната спортна инициатива са група учители и възпитатели от основното училище, в града – Бойко Грошков, Илия Динев, Илияна Типова, Иван Николов, Димитър Сърбов и Димитър Агов.

Велопоходът стартира в 10:00 ч. сутринта на 22 април, а младите природозащитници от Гоце Делчев се включиха активно, с вдъхновение и добра спортна подготовка, а за някои участници – и натрупан опит, вече  за пета, поредна година. Планираното, в рамките на три астрономически часа спортно състезание, имаше за цел да привлече общественото внимание към опазване на околната среда на Неврокопско в частност, на Република България – като повдигаща националния дух и обществено самосъзнание изява, и на Планетата Земя –  като наш общ дом.

Специални грамоти, изготвени от ръководството на училището, получиха 30 деца, включили се във велопохода, за проявени ловкост, издръжливост и активна гражданска позиция, като неврокопските ученици и към днешна дата продължават да бленуват за велоалея, за да могат безопасно и със самочувствие да практикуват любимия си спорт – колоездене.

Българите сме родоначалници в отбелязването на Деня на Земята, който се чества  за първи път в страната ни на 14.12.1930 г., по идея на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти –  Григор Василев, а екоинициативата намира широката подкрепа от много европейски министри на земеделието. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат щафетата за установяване Международен ден на Земята, като зад идеята твърдо застава председателят на Международния Земеделски институт в Рим – Де Микелис. Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. – Денят е обявен за международен.  Република България се включва в официалното му отбелязване и през 1993 г. като в МОК България е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет за Деня на Земята. В историята на световния празник, паметна остава датата 22 април 1992 г., когато Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята и над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Тя е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

22 април, е нерелигиозен празник в света, макар да съвпада тази година с Великден, отбелязван е от над половин милиард души, като  всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на хиляди партньори в около 180 държави , насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху  нея.

сн._5

сн._3

сн._2

сн._1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене