Деца от всички благоевградски училища участваха на великденски конкурс „Шарени яйца, писани яйца”

яйца 1

Над 150 яйца участваха в конкурса „Шарени яйца, писани яйца”, организиран от Общински младежки дом – Благоевград. В проявата се включиха деца от всички благоевградски училища. Основните техники и похвати при боядисването на яйцата се оцениха етнографите от РИМ – Благоевград Румяна Хаджиева и Михаела Василева, и художникът на Общинския куклен театър Миглена Методиева.яйца 2 Журито прецизира работата си най-вече в посока автентичност на изработката. Спазване на традиционната технология при изписването на багрите, съчетаване на цветовете и рисунъка, както и вида на материала, с който се обработват яйцата бяха водещи при поставянето на оценките.яйца 3

„Основната предпоставка за утвърдилото се през годините Великденско шоу на Младежки дом – Благоевград, е опазване на народното творчество при украсяването на символите на празника – шарените яйца. Тази година, на третия ден от Великден, проявата имаше по-различен характер. За да стимулираме децата в участието им  във великденската подготовка, организирахме изложба на писани яйца”, уточни директорът на Младежкия дом Стоян Веселински.

яйца 5

яйца 4Бяха раздадени награди в две възрастови категории. Отличени бяха и груповите изяви на малките художници от детските градини и школите към извънучилищните центрове.

Всички изявили се в писаната надпревара получиха грамоти от организаторите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене