Без категория

Актьорът Иван Радоев за вълненията, размислите и очакванията си

Юлия БАЙМАКОВА
Популярният актьор Иван Радоев успешно се превъплъщава в ролята на Яворов. В това се убедиха любителите на театъра в Гоце Делчев, които имаха удоволствието да видят документалната пиеса „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“. Автор и режисьор – Бойко Илиев. В ролите на Лора и Мина – Елена Петрова и Мариела Топалова.
– Господин Радоев, как се чувствате в ролята на Яворов?
– Чувствам се чудесно, тъй като ми се налага да изговоря много красиви и много смислени думи и да кажа едни прекрасни стихове от сцената, което е удоволствие за актьора. Играл съм в Яворовата пиеса „В полите на Витоша“. И тогава вълнението ми беше голямо, но в тази пиеса, създадена по писма и стихове на гениалния творец, се чувствам по-различно, защото сега играя самия Яворов, а тогава – неговия герой Драгоданоглу.
– Твърдите, че предпочитате ролите в театъра пред тези в телевизията. Защо?
– Заради непосредствения контакт с публиката. И не само. Театърът е мястото, където се създава актьорът като личност и като творец, докато киното и телевизията само експлоатират тези качества.
– Задължава ли Ви името на Вашия баща – големия поет, драматург и журналист Иван Радоев?
– Разбира се. При всеки човек трябва да бъде еднакво силен стремежът да не излага родителите си. Никога не съм чувствал това съобразяване като някаква тегоба. Освен това аз съм актьор, а той пишеше. Аз не мога да пиша, никога не съм изпитвал желание да пиша, не съм се и опитвал.
– Споделяте, че Ви привлича режисурата. Имате ли близки планове в тази посока?
– Не съм си набелязал нещо конкретно като цел в момента, защото съм претрупан с ангажименти като актьор, но бих се занимавал като режисьор в бъдеще. Наистина бих се занимавал.
– Продължавате ли работата си в НАТФИЗ?
– Четири години бях асистент на Ивайло Христов в първия му клас и след това се отказах, защото младите хора имат нужда от много внимание и грижи, когато са студенти в Академията. Не бих искал те да разчитат на мене, щом нямам възможност да им посветя достатъчно време.
– Вие играете и в любимото на много хора предаване „Комиците“. Какво е неговото бъдеще?
– След Нова година снимките на предаването би трябвало да продължат с пълна пара и се надявам да зарадваме зрителите с нови скечове и много нови неща. Предаването не е затворена страница. Имайте предвид, че правенето на хумор не е лесна задача.
Все пак осем години това предаване е в домовете на хората всяка седмица.
– В един сравнително кратък период на гоцеделчевска сцена играха колегите Ви от „Комиците“ и „Столичани в повече“ Руслан Мъйнов, Албена Павлова и Васил Драганов. Попитах ги за впечатленията им от нашия град. Питам и Вас.
– Аз за първи път съм в Гоце Делчев с театрален ангажимент, но и друг път съм бил в този край, който е много хубав. Надявам се да продължавам да идвам тук по всякакви поводи. Харесват ми и природата, и хората. Хубаво ми е да се качвам към Лещен и Ковачевица.
– Благодаря Ви. Ще Ви очакваме отново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене