Кметът на Симитли за трагедията в рудник „Ораново“

Хора копаят въглища над рудник „Ораново” и това може да доведе до фатални последствия. Това кметът на Симитли Апостол Апостолов пред Нова телевизия. Изказването му бе по повод трагедията, разиграла се вчера в рудника, когато работник загина след затискане от една от вагонетките.

От Инспекцията по труда заявиха, че ще им бъдат нужни няколко дни, за да станат ясни причините за трагедията и дали вътре е било достатъчно обезопасено.

„Преди няколко месеца дадохме сигнали до всички институции, че в рудника се копае незаконно. Такива сигнали бяхме получили от жители на квартал „Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо, заради това че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както казват хората”, обясни кметът на Симитли Апостол Апостолов.

„Според старите миньори е останал един пласт въглища в горната част. След като той се вади, има опасност рудника да потъне. Това говорят хората. Аз не съм специалист и не мога да кажа със сигурност дали е така”, добави кметът на Симитли.

Той определи рудника като „плод на престъпната приватизация в нашата държава”.

„Откъдето и да погледнете рудник „Ораново” отстрани, той прилича на концлагер, но за условията вътре нищо не мога да кажа”, заключи Апостол Апостолов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене