Няма виновни за смъртта на наркодилъра от Благоевград Филип Методиев-Фетата, постанови прокуратурата

Няма виновни за смъртта на наркодилъра от Благоевград Филип Методиев-Фетата, постанови прокуратурата, а след това и съдът в Кюстендил. Фетата почина на 17 април 2016 г. в болницата в Дупница, където бе откаран ден по-рано в тежко състояние от затвора в Бобов дол.
Методиев, който имаше над 10 присъди, излежаваше поредната, 6-годишна за наркоразпространение. На 16 април 2016 г. сутринта му прилошало в килията и започнал да повръща кръв. Откаран бил на преглед, но отказал да го настанят в болница за проследяване на състоянието. Искал да му прекъснат наказанието, за да се лекува. Върнали го обратно в килията, а след обяд около 17 ч отново му прилошало. Тогава бил транспортиран в болницата в Дупница. Лекарите направили всичко възможно да го спасят, но на следващия ден сутринта починал от хеморагичен шок, остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Острата кръвозагуба е от масивен кръвоизлив в стомашно-чревния тракт от ерозирали варици на хранопровода. Състоянието му било следствие от тежко хронично болестно увреждане на черния дроб – чернодробна цироза.
Фетата е имал чернодробна цироза, хроничен хепатит С, захарен диабет, наркомания от 1990 г., интравенозно хероин, морфин, лидол. По време на престоя му в Затвора в Бобов дол е провеждано инсулиново лечение. Страдал е и от разширени вени на хранопровода, кръвоизлив на разширените вени, остра кървяща язва на дванадесетопръстното черво и хроничен панкреатит.
Жената, с която живеел на семейни начала и имал две деца, подала жалба срещу прекратеното досъдебно производство за смъртта му. Тя смятала, че за него не са положени достатъчни медицински грижи. Няколко съдебно-медицински експертизи обаче доказали, че лекарите са направили всичко необходимо, за да го спасят, но организмът му бил сериозно увреден от тежките стари заболявания.
„Направено е всичко необходимо за диагностичното уточняване на състоянието му, проведени са достатъчен брой изследвания. Не е налице пряка и непосредствена причинно-следствена връзка между действията на лекарските екипи и смъртта на Методиев“, категорични са вещите лица.
Съдът потвърди прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство за смъртта на затворника. Определението може да се обжалва пред САС.

/24ЧАСА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене