Рудникът-ковчег! Баща на двама синове гурбетчии от Югозапада, издъхна, без да доживее мечтата си да се порадва на внуци

54-годишният Стефан Емилов Синяков от с. Долно Осеново вчера почина след инцидент в рудник „Ораново“ в Симитли, станал около 16.00 часа. Първоначалната информация бе за срутване в един от забоите. Според миньори от втора смяна, които извадили Синяков на повърхността, той обаче бил затиснат от вагонетка с въглища, която дерайлирала от релсите.

Миньорът е транспортиран веднага до болница ПУЛС, където час по-късно починал в реанимацията от множество травми.

Снощи в родното му село не можеха да повярват, че такъв честен и работлив човек като Стефан вече не е между живите.

„Хвана се миньор преди 9 години – разказа кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов. – Двамата му синове работят в Англия и Германия и в къщата на село живее само съпругата му. Момчетата не са семейни и най-голямата мечта на баща им била да види внуци”.

Общо от Долно Осеново в „Ораново“ работят 6-7 човека, каза още Сегменов, който разбрал от тях за трагедията със Синяков.

„За мен това не е рудник, а затвор, в който явно човешкият живот не значи нищо”, емоционално коментира снощи кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Последната му визита в рудника била по времето на кабинета Орешарски, след което ръководството на рудника започнало да надъхва работниците, че ако много знаят и продължават да се оплакват на кмета, ще останат без работа. „Оттогава не са ме пускали вътре да вляза и да видя какво става, защо има толкова често аварии, но наистина е крайно време държавата да се намеси с цялата си сила и строгост на закона, за да спрат тези убийства”, категоричен бе Апостолов.

Действително това далеч не е първият инцидент в рудник „Ораново“. В края на февруари тази година срутване в рудника прати миньор в болница. През месец май 2016 г. отново срутване рани други двама миньори и им причини доста тежки фрактури. Ранени имаше и през 2015 г., а най-голямата трагедия се случи на 16 юли 2013 година, когато тонове скали и кал убиха четиримата миньори Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов. Спасителните и издирвателни действия тогава продължиха цели 18 дни, но без успех.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене