Бизнес и синдикати пак се скараха за клас „прослужено време“

Синдикатите и работодателите се скараха пак за клас „прослужено време“. КТ „Подкрепа“ събра бизнеса, за да се споразумеят за надбавката.
Третата страна в преговорите – правителството, засега изчаква.
Според Димитър Манолов много безсмислени дебати са се провели до този момент, но и сега той не е убеден, че ще се постигне съгласие.
Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ представи международния опит в прилагането на клас прослужено време. По думите й у нас няма добавка от 12% върху заплатата, както твърдят работодателите. От публичните отчети на фирми става ясно, че добавката е под 2%. В допълнението към заплатата се оказва, че влизат, освен класът, и други добавки за извънреден труд, за нощен труд и др.
„Не искаме отмяна на клас прослужено време с проклятие“, заяви Теодор Дечев от АИКБ.
Профсъюзите са категорично против отпадането на надбавката към заплатата. Според тях, ако клас „прослужено време“ отпадне, доходите на хората ще намалеят. И дават примери със Западна Европа, където такива добавки съществуват и не са прецедент.
Не на това мнение обаче са работодателите. Те настояват за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. Според тях по-важно е тези добавки да се договарят по сектори и да зависят не от стажа и възрастта, а от заслугите на работниците.
Междувременно правителството утвърди номинация за министър на здравеопазването и потвърди стабилността на коалицията.

/ВЕСТИ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене