Опасни есенни вируси ни повалят! 20 деца с усложнения приети в МБАЛ-Благоевград

Есенни вирусни инфекции с хрема, болки в гърлото и повишена температура повалят децата в Благоевград.

„20 деца са приети за лечение под активно наблюдение от педиатри в благоевградската болница, основна група са от кърмаческа до 3-годишна възраст”, каза началникът на детско отделение д-р Христина Марянова. Тя допълни, че настанените за болнично лечение са деца с усложнения от вирусни инфекции – бронхиолити, бронхити и пневмонни, тежко протичащи засега няма.

„По 25 деца на ден са консултирани през почивните дни в приемния кабинет на детско отделение на МБАЛ – Благоевград, сред тях основна група са деца до 7-годишна възраст – каза д-р Марянова и поясни: Продължават и чревните инфекции, при тях оплакванията са от силни коремни болки, придружени с повърщане и разстройство. В момента времето е променливо и захлаждането отслабва защитата на лигавицата на дихателните пътища и я прави податлива на развитието на вирусите. Другата причина за честите вирусни инфекции са близките контакти между децата, които се налага да стоят по цял ден в затворени помещения. Достатъчно е само 1-2 деца да са носители на вируса, които при кихане и кашляне да заразят цялата група”, поясни д-р Марянова.

„В момента епидемиологичната обстановка е нормална, няма завишване на грипни инфекции, очаква се пикът да е в края на януари и началото на февруари, както бе предходните години”, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Пиринско д-р Лена Павлова. По думите й е препоръчително да се ваксинират хора над 65-годишна възраст, защото те получават тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечносъдови заболявания и такива на дихателната система.

„При малките деца противогрипната ваксина не е задължителна и не е посочена в имунизационния календар. Тя е препоръчителна, но без лекарска консултация не трябва да се поставя”, поясни д-р Лена Павлова.

Директорът на „Надзор на заразните болисти“ д-р Веселка Мончева допълни, че ваксината при малките деца може да се постави и на 6-месечна възраст, но по преценка на педиатър, основната група е над 3-годишна възраст.

Ето какво поясни д-р Мончева: „След 6-месечна възраст имунитетът, предаден от майката, започва да отслабва и бебето не може да се справи само с вирусните инфекции. Ваксините се прилагат инжекционно, а дозите зависят от възрастта. При деца от 6 месеца до 3 години при първата ваксинация се прилагат две дози през интервал от един месец. За деца над 3-годишна възраст първата ваксинация също се прави в две дози с едномесечен интервал, но самата доза е по-голяма.
Ако детето не е здраво, поставянето на ваксината се отлага с минимум 2 седмици. Не е препоръчително без лекарска консултация да се поставя противогрипна ваксина. Тя се поставя в предепидемичния сезон – в периода ноември-декември. Това се налага, защото организмът има нужда от минимум 15 дни след ваксинацията, за да изгради антитела срещу грипа. Продължителността на имунитета продължава година”, заключи д-р Мончева.

СЛАВА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене