Изваден е от строя 30-метров далекопровод край Бобов дол

далекопроводи

Неизвестни до момента крадци на желязо извадиха от строя 30-метров стълб от далекопровода България – Македония край Бобов дол, което доведе до спиране на износа на ток за западната ни съседка, пише вестник „Труд“ в днешния си брой.

За инцидента потвърди шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил Елиан Стамболийски, но отказа подробности.

Инцидентът е станал в петък. Злосторниците срязали и отмъкнали носещи болтове в основата на стълба. Тежката конструкция се наклонила, но се задържала за проводниците, по които тече 400 киловолта напрежение. Контролните уреди засекли „аварията“ по далекопровода и диспечерите спрели тока.

Нарязаният стълб е демонтиран и веднага на място е изпратен екип да възстанови електроподаването. Заради обилните валежи обаче работата на техниката била затруднена, булдозери трябвало да прокарат допълнителен път. Докарали и 90-тонен кран, с който да се постави нов стълб, но това до вчера не беше станало. Електроподаването за Бобов дол и селата в района не е спирано.

Полицията има вече насоки, по които работи в търсене на извършителите, каза комисар Стамболийски. Последиците са могли да бъдат много сериозни, казаха експерти. Вероятно и загубите, които ще инкасираме заради спряния ток за Македония за тези 3-4 дни, са сериозни, отбелязаха те.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене