Кочът Мечо донесе първа награда в състезание на овцевъд от Краище

Животвовъд от село Краище спечели първа награда на тазгодишната есенна изложба на бели и вакли маришки овце, която се проведе в двора на Аграрния университет в Пловдив.

Джемал Сайдев от белишкото село спечели надпреварата, в която се включиха 42 овцевъди от цялата страна. Стопаните показаха 311 елитни животни, които се състезаваха в различни категории.

Кочът Мечо, който е на една година и шест месеца, безапелационно отвя конкуренцията и заслужено грабна първата награда в категорията „Най-красиво животно“. Купата отиде при стопанина му – Джемал Сайдев от Краище, който за първи път се включва в състезанието, организирано от Сдружението за отглеждане и развъждане на маришки овце.

„Целият си живот съм посветил на животновъдството. От 20 години се занимавам с тоя занаят. Реших да отглеждам животни, защото в нашия край няма много възможности за друга работа. Миналата година купих 75 майки беломаришки овце, имам шиле и три коча от същата порода. За мен това е най-елитната българска порода овце“, коментира Джемал Сайдев.

Млякото от овцете предава на мандра в Елешница, а вълната продава на фабрики.

В момента той се грижи за стадо от 150 животни. В бъдеще ще увеличи броят на животните, като в стадото ще заложи само на маришката порода. Джемал признава, че животновъдството е труден занаят, изисква много време, всеотдайност и грижи.

„До мен плътно са съпругата ми и 18-годишният ми син, които изключително много ми помагат. Имам и дъщеря, но тя вече е омъжена и се грижи за своето семейство“, разказа Джемал Сайдев.

„Много се радвам, че наградата дойде в Благоевградски регион. За мен това е стимул да продължавам напред, с много грижи, труд, постоянство и обич към животните“, увери победителят.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене