Първата фабрика за кенове и кегове бе открита в село Стоб на Димитровден, гостите опитаха новата бира „Грузберг“

Първата в страната фабрика за бира и безалкохолни напитки в кенове и кегове отвори врати навръх Димитровден в село Стоб, община Кочериново. Официалното откриване на предприятието „Кен саплай“ съвпадна с именния ден на 34-годишния собственик, благоевградския бизнесмен Димитър Стойков, който инвестира в поредния си печеливш проект в съдружие с Валентин Игнатов, бивш директор на „Девин“.

На събитието присъстваха много гости, сред които кметът на община Кочериново Иван Минков, кметът на село Стоб Георги Ставрев, общински съветници, водещи бизнесмени от региона, служители на фирмата и техните семейства. Тържественото откриване започна с празничен водосвет, който бе отслужен от игумена на Рилския манастир Евлогий и двама свещеници. Дядо Евлогий подари икона на Св. Димитър на собствениците на фабриката с пожелание да ги закриля в бизнес начинанието им.
Празничното прерязване на лентата бе направено от двамата инвеститори Димитър Стойков и Валентин Игнатов, търговския директор Калоян Ханджийски и кмета Иван Минков, след което гостите разгледаха поточните линии. Главният технолог Ели Апостолова ги разведе по пътя на производствения процес, който е изцяло автоматизиран, като техниката е внос от Англия, Белгия и Китай, а електрониката е немска.
Производственият капацитет е пълнене на 15 000 кена на час, като в началото започват с 2500 бройки. За първи път се произвеждат еднократни кегове от 20 и 30 литра. Предстоят да бъдат подписани първите договори с пивоварни, фабрика „Кен саплай“ ще предлага собствени марки бира с имената „Брекзит“, „Грузберг“ и „Кирстен“, като едната рецепта е откупена от стара немска фамилия. Първата нова бира „Грузберг“ бе предложена вчера на гостите.
„Тя е по наша рецепта, в нея има хмел и ечемик и нито грам царевичен грис, а водата е минерална. В превод името й означава планински поздрав“, гордо обясни Димитър Стойков, който има и фабрика за минерална вода „Рилана“ в същата производствена база.
Бирата с името „Брекзит“, която патентова в целия ЕС, ще бъде произведена през лятото. Фабриката разполага със собствена разработка на формата и капачките на кеновете, технологията и инструментите, и предлага услуга за литографиране на кенове с уникални серии бира. Цялата инвестиция е за близо 10 млн. лв., ще бъдат разкрити около 20 работни места.
На първия рожден ден на пивоварната имаше празнична торта, стилен коктейл с фини мезета, традиционната баница и пита, напитки и много пенлива бира „Грузберг“, а за доброто настроение се погрижи детска танцова фолклорна група.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене