ВИДЕО: Грандиозен гвардейски спектакъл бе снощи кулминацията на тържествата снощи в Гоце Делчев

За първи път в историята на традиционните чествания годишнината по повод освобождението на Неврокоп от османско робство, в Гоце Делчев присъства държавен глава. Президентът Румен Радев прие поканата на кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, да участва на кулминацията на седмичните тържества в града. Заедно с президента на тържеството, в Гоце Делчев пристигна и началникът на отбраната, генерал Андрей Боцев. Церемонията започна снощи със заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на жертвите от неврокопско паднали за свободата на родния край. Църковното свещенослужение се извърши в катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в митрополитския град което бе водено лично от н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

Венци и цветя пред всички паметници и паметни плочи в града, посветени на свободата на неврокопския край бяха поднесени от името на президента Румен Радев, народни представители от първи многомандатен район Благоевград, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим, от всички местни политически структури в града, училища и неправителствени организации.

Празничното шествие под съпровода на ефектния гвардейски духов оркестър тръгна от площад „Гоце Делчев”, премина през главната улица „Търговска“ и пристигна на площад „Македония“ Националната гвардейска част представи грандиозният спектакъла „Искри“ с участието на артисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

„За нас днес е голям, скъп и много вълнуващ празник. Преди 105 години в родния ни град бяха скъсани веригите на пет-вековната тирания и за нашия край изгря свободата“, каза в пламенното си слово кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов.

 „На 18-ти октомври, 1912 г., на площада на днешния Гоце Делчев, проехтяват знаменателните думи на поетът и първи кмет на града, Пейю Яворов, че от днес нататък, Неврокоп е свободен град в целокупното българско отечество. Сто и пет години по-късно, камбаните тук отново звънят носейки славата на онези събития“, каза на свой ред президента Радев.

 Празнични салюти и феерия от ефектни светлини под небето на неврокопско, сложиха снощи край на незабравимата празнична вечер което е част от продължаващата седмична програма за отбелязване на 105-годишнината от освобождаването на неврокопско от османската тирания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене