(ВИДЕО) Кметът Камбитов даде старт на реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград

Стартира реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Първа копка на мащабният проект направиха кметът на общината д-р Атанас Камбитов и ученичката в 12 клас Мариела Латинова, която ден изпълнява функцията „Кмет на Благоевград“ в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“

По време на официалната церемония, кметът д-р Атанас Камбитов заяви, че ако се върнем 20 дни назад ще видим, че това е третият или четвъртият обект, на който се извършва първа копка.

„Това означава, че много добре се движим и то по график в изпълнение на програмата „Региони в растеж“. Този проект е със 100 % външно финансиране или казано по-просто, Община Благоевград не финансира със собствени средства. Колкото до самия проект, не искам да се стряскате от мащабите на машите, която днес сме разположили на площада, тя е просто са за респект. Истината е, че дейностите ще бъдат много щадящи“, каза още кметът д-р Атанас Камбитов.

Той добави, че обликът на площад „Георги Измирлиев – Македончето“ ще се запази в този му вид, защото това е един от символите на Благоевград.

На церемонията присъстваха още председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник-областният управител Антоанета Янчева, заместник-кметовете на община Благоевград, общински съветници, представители на медиите и граждани. Водосвет отслужи отец Андон Шавулев.

Обектът е в рамките на проект „Благоустрояване на градската среда“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ ‎2014-2020 г. Чрез реализацията на обекта ще бъде създадена достъпна, безопасна и уютна градска среда. Обектът е на стойност ‎5 462 423.98 лв.

Преди официалната церемония „Първа копка“, инж. Емилия Тунева, заместник-кмет на Община Благоевград по строителство и сигурност и ръководител на проекта направи кратка презентация, в която описа какво точно дейности ще бъдат извършени в рамките му, а именно:

„Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето“, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак“.

Благоустрояване на ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов“;

Изграждане на велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски” с ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов“;

Благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.

Общата стойност на проекта е ‎13 177 504.12 лв.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене