Започна сушенето на домашните кори. Жените от Абланица запретнаха ръкави

След като прибраха от полето реколтата и заредиха мазетата с всякакъв вид туршии, сладка, компоти и друга зимнина, жените от хаджидимовското село Абланица запретнаха ръкави за да приготвят домашните най-вкусни тестени изделия за зимата.

Абланица е едно от многото села в гоцеделчевския регион, в които сръчните домакини приготвят сами домашни юфки, макарони, кускус, трахани и всичко възможно, което може да се направи от брашно и да се съхрани до пролетта.

Така в последните слънчеви дни от есента по балкони и улици в красива подредба се нареждат стотици разточени кори, които след като изсъхнат на слънцето, се препичат във фурната и от тях през зимата се приготвя най-вкусната юфка за закуска или вечеря, с която домакинствата разнообразяват ежедневното си меню.

Цели бригади домакини се събират през есента и всички заедно месят, точат и нареждат по стотици кори, които после превръщат освен във домашна юфка, и в домашни макарони, кускус, трахана и др.

Доказано е, че от домашната юфка се приготвя и най-вкусните млечни баници, които присъстват на трапезите на домакините от Абланица и селата от района на Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене