ШОК! Какво се случва в БСП!? Румен Овчаров скочи на неврокопският червен активист Кирил Добрев – не бил надежден за партията!

БСП трябваше да блокира процедурата за Висшия съдебен съвет, заяви бившият енергиен министър от времето на тройната коалиция Румен Овчаров пред Флагман. 

ЕТО И СКАНДАЛНОТО ИНТЕРВЮ – ПУБЛИКУВАНО ПО СЪЩЕСТВЕНИ АКЦЕНТИ! 

Румен Овчаров е на 65 г., роден е в Бургас. Член е на Националния съвет на БСП. Един от отявлените привърженици на лидера Корнелия Нинова. Има голям политически опит – бивш депутат в четири парламента и енергиен министър в две правителства. Потърсихме го за коментар на последните събития, свързани с държавната интервенция в дружеството „Емко”, както и със странната „борба“ на Корнелия Нинова с „паралелната държава”.

– Г-н Овчаров, атаката на държавата срещу оръжейното дружество „Емко” тенденциозна ли е според Вас?
– Аз не съм много в цялата проблематика, но от това, което чета и виждам – очевидно е тенденциозно.

– Кой стои реално зад атаката?

– Не, не – без теория на конспирацията! Като нямам факти, не мога да разсъждавам. Макар че то е ясно кой стои, но все пак не ми се приказва, без да имам…

– Днес Бойко Борисов се е срещнал със  собственика на „Емко” Емилиян Гебрев и е разпоредил с Министерството на икономиката да се разберат и да решат проблемните въпроси. Възможно ли е държавата да спре агресията оттук нататък?
– Честно да призная, аз тези движения не ги разбирам. Очевидно е, че всичко, което прави държавата, е със знанието на Бойко Борисов. Няма как един министър да прави толкова последователно и толкова груби действия срещу една компания и изведнъж Бойко Борисов да се яви целият в бяло и  да оправи ситуацията. Това са толкова евтини пиар ефекти, че даже не ми се и разсъждава.

– Последно данъчните влязоха там миналата седмица.
– Хващате ме да коментирам неща като човек, който чете вестници, а аз не обичам да правя така. Ясно е, че това е елемент от всичките тези действия, които говорим.

– Тогава друга тема – депутатите от БСП влязоха в договорка за Висшия съдебен съвет (ВСС). Не сте ли разочарован от това, което се случи при тези заявки на Корнелия Нинова, че ще се бори с „паралелната държава”?
– Има и друг прочит – че ако те не бяха приели това, оставаше да действа старият ВСС, който си беше директно… И влизаше в сила назначаването на новия председател на Върховния административен съд. Така че нека не съдим толкова лесно и елементарно за тези неща.

– Дори и да беше блокирана процедурата за месец-два, това би било оправдано, ако разсъждаваме, че все пак избираме ВСС за пет години напред.
– Ако трябва да ви кажа моето мнение – процедурата можеше и трябваше да бъде блокирана. Не знам дали знаете, но в Гърция президентът се избира с две трети от депутатите и президентът винаги е представител на опозиционната партия. Поне по времето, когато бяха двете партии – „Нова демокрация” и ПАСОК, и се сменяха във властта. Когато ПАСОК управляваше държавата, президентът беше на „Нова демокрация” – както и обратното. Защото без гласовете на опозицията не може да се случи изборът.
– Защо Корнелия Нинова не смее да се изправи срещу задкулисието?
– Напротив, изправя се и затова си плаща цената от време на време, но не всички разбираме задкулисието по един и същи начин.

– Вие сте един от поддръжниците й.
– Какво значи поддръжници?

– Това е категорично – Вие настоявахте Нинова да е новият лидер и твърдо я подкрепяте, след като тя оглави партията.
– Подкрепям я, защото виждам полза от нейното присъствие като председател на партията. Когато видя, че ползите станат по-малко от негативите, тогава няма да я подкрепям. Но засега мисля, че е така.

– Трябва обаче първо да признаеш, че има проблем, за да може да започне той да се решава. А тя не го вижда или поне не го изговаря.
– Няма да правим персонални характеристики на ръководството на Българската социалистическа партия. В момента не съм в състояние, а не съм и подготвен за подобно нещо.

– А обкръжението около Корнелия Нинова – Драгомир Стойнев и Кирил Добрев, обнадеждаващо ли е?
– Според мен не.

– Защо тя избра тези хора?
– (смее се) Пак ви казвам – аз не съм душеприказчик на Корнелия. Обадете й се по телефона, направете с нея едно интервю, не ми задавайте въпроси, на които аз просто не мога да отговоря.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене