Без категория

„Работилница великденско яйце“ отвори врати в Благоевград днес

боядисване на яйца

Днес, на Велики четвъртък, във фоайето на община Благоевград отвори врати „Работилница великденско яйце“. Инициативата е част от културната програма на общината за месец април. Малчуганите много развълнувани нямаха търпение да започнат да боядисват яйцата, а помощници им показваха различните техники за това.
В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.
До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от брош се получавала червена багра, от смрадлика — оранжева, зелено — от коприва, жълто — от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

 Ина Кокова

боядисване на яйца

боядисване на яйца

великденски яйца

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене