Фолклорен маратон в село Брезница

Истински фолклорен маратон ще се проведе в продължение на два дни в най-голямото гоцеделчевско село Брезница. Тази събота и неделя 3800-те жители на селището ще посрещнат над 1000 самодейци от страната и Македония и много гости.

Гостоприемните местни хора ще отворят домовете си, за да настанят в тях македонските самодейци, които ще са над 50 души. Те ще нощуват безплатно в къщите на брезничани, за да не харчат пари за хотели.

„За нас празникът е двоен, защото ще открием тържествено изцяло обновения площад в центъра на населеното място. Почти всичко по ремонта на площада, който е на площ от два декара, е готово – фонтанът, голямата сцена, укрепващите стени, новата чешма, икономичното LED осветление, пейките и беседките. За целта бяха осигурени 202 000 лева. Селският мегдан е любимо място за отдих и на децата, и на младежите, и на възрастните. До 1-2 дни трябва да довършим озеленяването – цветя, храсти и дървета”, заяви кметът на Брезница Иса Сакали.

Международният фолклорен фестивал „Фолклорни пътеки” ще стартира в събота от 10 часа на сцената на площада. Феерията от песни, танци, музика и народни носии ще продължи чак до 22 часа вечерта.

12-часов музикален маратон ще има и в неделя. Над 40 самодейни състава от всички краища на България и от Македония са дали заявка за участие. Събитието няма конкурсен характер.

„Най-важно е да се покаже богатството на песни, танци, носии и обичаи в районите, в които живеят участниците. За първи път правим такова мащабно събитие, тъй като досега нямаше къде да го проведем. Новият ни площад събира над 5000 души. Благодарим на ръководството на община Гоце Делчев и на кмета Владимир Москов за подкрепата това да се случи”, каза Сакали.

През юли такава проява се състоя и в македонската община Пехчево, която е партньор на община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене