Свържете се с нас

Култура

С плетка в центъра на Банско

Публикувано

на

 Юлия БАЙМАКОВА

„Желязна си, няма друга като теб!“ Тази оценка може­те да чуете за Бонка Виша­нина –жената, която в студ и пек, и зиме, и лете е все там, на площада до църква­та „Света Троица“ в Банско. И така вече двадесет годи­ни! Седи тя до стоката, която предлага за продан, и чака, дано някой купи я чорапи, я шапка, че с пенсийката, дето няма и двеста лева, какво по-напред?

Всъщност жената е от Кре­мен, онова, бунтовното село, чиито люде са били по – из­дръжливи и от кремък. Дядо и по майчина линия е от кре­менските комити. Сигурно на него прилича по упори­тост и борбеност. От млада е свикнала да разчита на себе си, та досега, когато вече гони осемдесетте.

Пред сергийката спира мъж на средна възраст. Оказва се, че е бил неин уче­ник и непременно държи да я поздрави. Запазил е много мили спомени от времето, когато е бил в отделенията и другарката Вишанина му е била учителка. За жалост онова време отдавна е от­минало. Добре, че е научена на труд и е от хората, които са като дя­лан камък – нався­къде пасват.

– От дете пле­та – спомня си тя. – В миналото нямаше момиче, което да не плете. Вървяхме с мулето или магарето и в ръцете ни – плетка. Мама също много тъчеше и плетеше. Как само измисляше шарките! Ние сме много деца и всички плетем, особено сестрите ми в Разлог.

Като се омъжила, Бонка също започнала да тъче, но най-много наблягала на пле­тенето. По-късно, когато грижите и станали много и се чудела как да свързва два­та края, бившата учителка започ­нала да плете чо­рапи за продан. Тъй като не мо­жела да спи, пле­тяла и през но­щта. Най-напред чорапите и били с обикновена шар­ка от два цвята. Скоро обаче же­ната разбрала, че трябва да пред­лага нещо по-раз­лично, защото конкуренцията била голяма. Така започнала да си измисля фигурка след фигурка и да прави шарките от пъстри по-пъс­три. В началото плетяла чорапите по класическия начин, с пет игли, при който начало­то е откъм пръстите. После открила по-лесен начин – с две игли, при което се за­почва отгоре и постепенно се стига до така наречената машинска или френска пета. Така и шарките се правят по-лесно. Затова не са малко плетачките, които идват при майсторката да им покаже начина и си тръгват довол­ни, че са го усвоили.

Има клиенти, които не вяр­ват, че чорапите на Бонка Вишанина са ръчна изработ­ка, мислят, че са плетени на машина. От всички видове, които тя предлага – бебеш­ки, детски, дамски, мъжки, най-много се купуват мъж­ките.

– Преди години идваха мно­го руснаци и много купуваха. Имах клиенти, които си взе­маха от мене и след година или повече идваха да ми се обадят и пак да искат чора­пи. Тогава и дъщеря ми мно­го помагаше. Тя умее всичко – и да рисува, и да тъче, и да плете.

Освен чорапи, на Бонкина­та сергия могат да се видят детски терлички, плетени шапки и битови торбички. Докато чака клиенти, жената пак плете, няма време за гу­бене. От многото работа през живота пръстите и вече са изкривени и болят, но тя про­дължава да стиска иглите .

-Духа, вее, аз съм все тук – казва тя и пак свежда глава над плетивото си.

коментара

Култура

Днес Православната църква отбелязва Петдесетница

Публикувано

на

Днес Православната църква отбелязва Петдесетница. Празникът, известен още като Света Троица, е винаги в неделя, 50 дни след Великден. Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния смисъл – Бога-син и Светия Дух – животворящото начало. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб.

На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Ерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Настанал голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.

Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Светия Дух. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота.

Под влияние на православната църква в българската народна традиция празникът се нарича още Света Троица, защото на този ден апостолите влизат в пълно единение с Бога, който има три лица в неразривно единство. Апостолите са познали Бог-Отец чрез Сина Божий – Исус Христос, а чрез даровете на Светия Дух им е разкрита цялата божия истина. Това се отнася и за всеки християнин, който в момента на кръщението си влиза в общение с троичния Бог чрез Светия Дух.

Поради възловото значение на Петдесетница в християнската история празничното богослужение на този ден е по-особено – светата литургия се слива с вечернята, която обикновено се отслужва вечер. Именно на вечернята свещеникът разхвърля над вярващите предварително осветена шума от орехови листа, която напомня за слизането на Светия Дух над апостолите. Тези клонки се занасят по домовете и се пазят до следващата Петдесетница върху домашната икона или кандило.

Ореховите листа имат важно значение и в българските традиции на Света Троица. Тъй като се вярва, че душите на починалите са пуснати на Великден и се прибират на Спасовден, Света Троица или Свети Дух, в някои райони като Родопите, Тракия, Странджа на тези празници жените носят свежи орехови листа, разстилат ги върху пода на църквата и коленичат върху тях, затваряйки очите си. Вярва се, че по този начин те „могат да чуят или да видят“ починалите си близки или светците. След литургията тези листа се носят на гробищата и се разстилат по гробовете – „за да правят сянка на починалите“. В Ловешко вместо орехова шума в църквите се носят липови листа и клони и се коленичи върху тях, а след това също ги отнасят на гробищата. В селата в Троянско наричат Петдесетница „празник на липата“, защото в този ден дърветата обръщат листата си надолу. На излизане от църквата след празничната литургия хората преминават под венец от липови клони „за здраве“.

Взетите на Петдесетница от храма осветени орехови или липови листа, освен че се пазят на домашната икона, се използват като универсален лек – против молци, като са ги слагат между тъканите и дрехите; поставят ги и в хамбарите, за да няма червеи по житото; при болест ги запалват и се опушват, „прикадяват“ с дима от тях. Изсушената осветена орехова шума поставят и в храната на овцете „за здраве и против уроки“. С ореховата шума на Петдесетница се закичват къщите, кошарите и другите стопански постройки, подобно на зеленината на Гергьовден.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Култура

Неврокопският митрополит Серафим отслужи Света Божествена литургия в църквата „Св. Троица“ в Банско по случай храмовият й празник

Публикувано

на

Днес в църквата „Света Троица“ в Банско неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение със Света Божествена литургия.

На литургията присъстваха много граждани и гости на града. Отбелязването на храмовия празник в Банско съвпадна и с Черешова задушница и бе отслужена и литургия в памет на починалите за покой на душите им и упование на живите.

Църквата  „Света Троица“ в Банско е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата „Преп. Паисий Хилендарски“. Църквата „Света Троица“ е издигната със средствата на голям брой дарители – 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители. Смята се,че достолепният храм „Св. Троица“ в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ