Добра реколта от картофи в Неврокопско и Гръцко, тешовският боб стигна 6 лева килото

Добра реколта от картофи, слаба от ябълки и задоволителна от грозде е есенната равносметка на земеделците в Гоцеделчевско. По 50 -60 стотинки за килограм се продават родопските картофи от производителите. По ниска е цената за търговци, които изкупуват без претенции за качество и големина, предназначени за производство на чипс и други суровини за хранителната промишленост. Още по-ниска е изкупната цената – около 15 евроцента за килограм в съседните картофопроизводителни райони – в селата оттатък българо-гръцката граница.

В сезона на подготовката на вино, гроздето от винените сортове, доставено от  най-често от селата в Санданско и Петричко за района на Гоце Делчев върви от 90 – 1.05 лв. за кило. По-евтино е гръцкото грозде. Но какъвто и да изборът, във всяка къща се залага домашно вино за дългите зимни вечери. Търговците го доставят до домовете, на място машините ронят и мачкат – след това директно в бъчвите.

Лошата реколта от ябълки още преди всичко да е обрано, вдигна цената им на 2 лв. за кило. Висока цена държат прочутият в района тешовски боб, който стигна цена 6 лева за кило и баничанския кромид лук – 1.60 лв.

Голяма част от земеделците в района – в селата Господинци, Хвостяне, Дъбница, Копривлен и други населени места през това лято замениха тютюна със зеленчуци, но някакъв спад на цените им, потребителите им тази есен не са усетили. Въпреки това, в града започна обновяването на отдавна затворена фабрика за консервиране на зеленчуци. Това може би ще улесни пазара на продукцията за земеделските производители.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене