ЗА СТАРТА НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Юлия БАЙМАКОВА

Много важен за успеха на една учебна година е нейният старт. Снабдени ли са навреме учениците с учебници и помагала, имат ли тетрадки и всичко необходимо за нормалното провеждане на учебния процес? Определена роля за решаването на тези въпроси имат книжарниците. Затова решавам да посетя една от тях в град Гоце Делчев – книжарница „Милена“, която успешно изпълнява функциите си вече 25 години, и да разговарям със Стойчо Порязов – син на собственика и организатор на цялостната дейност в обекта.

– Господин Порязов, тази есен има ли проблеми с доставката на учебници и помагала?

– Мога да Ви уверя, че няма никакви проблеми. До 15 септември доставихме всичко необходимо – помагала за децата от 1. до 4. клас, учебни тетрадки за ЗИП – 1. – 7. клас, учебници от 8. до 12. клас, сборници със задачи и тестове по български език и литература. Почти всеки ден зареждаме с учебници на издателствата, които се изучават в района. Доставихме и бележници. Хората искат, като дойдат, да си купят всичко наведнъж и ние точно към това се стремим.

– А как стои въпросът със задължителната литература, която се изучава в училищата?

– Още в началото на лятната ваканция предлагахме произведенията от задължителната литература. Купуваха я децата от 1. до 6 – 7 клас. По-големите търсят други книги, тях не ги интересуват задължителните творби.

– Изпълнявате ли допълнителни заявки за доставка на учебници, помагала и т.н.?

– Вземаме и индивидуални, и колективни поръчки, като се стараем да ги изпълняваме до ден-два. Учебниците, помагалата, художествената литература и т. н. доставяме директно от издателствата, а обикновените тетрадки и другите пособия – от производителя. Услугата за гражданите е безплатна.

– Кои от клиентите Ви първи се подготвят за новата учебна година?

– Най-нетърпеливи са първокласниците. Още през лятото родителите или бабите и дядовците купуват ранички. Предлагаме им богат избор. Почти всички са 100% ортопедични с 2-годишна гаранция. Останалите неща се купуват, след като минат родителските срещи в училищата.

– Все пак има ли артикули, които в момента някой клиент може да потърси, а Вие да не разполагате с тях?

– Ако са по-особени, може. Например някаква специална линийка или кривка, но това са изолирани случаи. Записваме си за тези стоки и правим необходимото, за да ги набавим.

– Благодаря Ви! Приятна и ползотворна работа!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене