Училището в Кочан показа какво означава Ден на спорта! За поредна година той бе истински празник на учениците

Денят бе открит от кмета на община Сатовча, д-р Арбен Мименов и кмета на село Кочан, д-р Юрий Моллов

С това те подкрепиха СУ „Христо Смирненски“ в надпреварата за излъчване на най-активно училище в страната за 2017 г.
Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.
Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.
Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:
Да се свържат с други европейски страни;
Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.
Тази година над 400 училища от цялата страна си оспорват приза за най-активно училище. По традиция училището в Кочан се слави със своите спортни успехи. През 2014 г. то беше избрано за най-активното в страната, а през миналата 2016 г. остана на трето място в тази класация. Това провокира амбициите му тази година да си върне първото място, като за целта с дейното участие на учителя Динко Кумбаров бе изготвена спортна програма, която бе изпълнявана през цялата година. СУ „Христо Смирненски“ се включих в Европейския ден без асансьори, на 26 април, участваше и в Еропейската седмица на спорта от 29 май до 4 юни. Възпитаниците на школото взеха дейно участие и в Европейския фитнес ден на 27 септември!

Специално за 29 септември в Кочан имаха късмета този ден да съвпадне и с патронния празник на училището. С решение на Педагогическия съвет на училището, този ден беше обявен за спортен ден и ден на топката в учебното заведение от родопското село. Всички ученици дойдоха в училище с топки.

Денят започна още от сутринта с физзарядка с топка, премина се през подаване на топките в кръгове за всеки клас. Бе реализиран и лекоатлетически крос, в който взеха участие всички ученици. Момичетата от клуба по ,,Модерни танци“ подготвиха и изпълниха задължителната за този ден хореография на Flash Move танц. В спортната програма се включи и гимнастическа комбинация, съчетание на греда, земна гимнастика, прескоци над въже, упражнения за пъргавина, станционна комбинация, кръгова тренирвка, въртене на обръчи, скачане на въже, състезание – ,,ръчна количка“, препятствено бягане, скачане с чували и теглене на въже.

Резонно и традиционно в спортния празник като част от програмата имаше още турнири по футбол и волейбол. Учителският колектив пък се раздели на два отбора и си спретнаха състезание по народна топка, с което събраха овациите на учениците. Въпреки лошото време спортния ден продължи с турнир по тенис на маса за хронично болни ученици и шахматен турнир за ученици със СОП /специални образователни потребности/, фитнесзанимание  на открито, бадминтон, тенис на корт, скачане на батут, занимание на шведска стена, придвижване с ролери и упражнения за смарт балансиране. Не бяха подминати и най-малките спортисти на Кочан. В Детска ясла „Снежанка“ и Целодневна детска градина „Пролет“ в с. Кочан бяха създали перфектна организация! А малките спортисти бяха чудесни в детската ясла и детската градина, в които Динко Кумнаров изнесе спортни уроци за малчуганите. По този начин те дадоха своята подкрепа за надпреварата за най-активно училище, а защо не най-активно населено място в страната. След обяд всички учители, ученици и помощен персонал на училището потеглиха на туристически поход до местния планински връх. Спортният ден приключи надвечер с народно хоро на площада в Кочан, в което се включиха ученици, учители и жители на селото ни, с което бе даден един вълнуващ край на изключителен ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене