Брежани посреща през октомври 170-годишнината на храм „Свети Димитър“ и осмия празник на брежанския кестен

Брежани посреща през октомври 170-годишнината на храм „Свети Димитър“ и осмия празник на брежанския кестен.

Хор „Йоан Кукузел“, пял два пъти пред папа Йоан-Павел II, идва в Брежани за празничната литургия на 26 октомври на един от най-старите действащи храмове в Пиринския край.

Малкото планинско село Брежани е в подготовка на два големи празника: традиционния празник на брежанския кестен и 170-годишнината на един от най-старите действащи храмове в Югозападна България – храм „Свети Димитър“.
За красивите празници местните се готвят отдавна като обединиха сили църковното настоятелство, сдружение „Хора и традиции“, кметство Брежани, Югозападно държавно предприятие Благоевград, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Храмът се ремонтира със средства на Дирекцията по вероизповедание, която откликна на молбата на кмета на община Симитли, църковното настоятелство, кмета на селото Благой Стефанов и сдружение „Хора и традиции“. За съжаление, средствата няма да могат да решат огромния проблем с потъването на една от стените на храма и с покривната конструкция, за което са необходими много повече средства, но за което се предвижда църковното нястоятелство с подкрепата на Неврокопската епархия да направят съвместен проект.
На този етап, храмът ще се обнови и временно заздрави. Радващо е, че се откликва на молбата за дарения за храма, а Венелина Лазарова, млад ладшафтен архитект от Брежани, дарява проект за оформление на външния и вътрешен двор на храма.
Ще се реализира и основната идея на празника на храма – да стигнат християнските ценности до младите чрез комплексна програма с училищата на територията на община Симитли: фото пленери, пленери, беседи, проповеди, посещения в храма и др, които ще стартират на 10 октомври.
Осмият празник на брежанския кестен за поредна година прави акцент на уникалните хилядолетни дарове на природата. В навечерието на празника на брежанския кестен, на 20 октомври, учени ще разискват на кръгла маса проблемите и перспективите за развитие на кестеновите насаждения в района на Брежани. Събитието се организира съвместно с Югозападно държавно предприятие Благоевград като се цели да се формира ясна концепция за развитие на кестеновите гори в Пирин с техните екосистемни, икономически и социални функции. В рамките на форума ще се обсъдят: възможностите за създаване на нови кестенови плантации; постигане на устойчиво добро здравословно състояние на кестеновите гори; разширяване на възможностите за използване на кестеновите плодове и дървесина, развитие на страничното ползване в кестеновите гори и др.
За поредна година празникът на кестените обединява цялото село и като организатори, и като домакини. Цялото село се включва в подготовката на празника-преклонение пред даровете на природата и нейните вкусни плодове – брежанските кестени.
Празникът на брежанския кестен се провежда на 21 октомври и ще започне рано сутрин с откриване на изложба „Живопис“ от Пленер 2017. Площадът ще се изпълни с уханията на печените кестени на италианеца Мауро и неговия син Марчело…Топли питки, ястия с кестени, баници се разпростират на дълга трапеза, приготвена от сръчните домакини на Брежани и техните гости от Делчево, Р Македония.
Богата програма с участието на танцов ансамбъл „Веселие“, фолклорен ансамбъл „Разложки мераци“, ансамбъл от Делчево, Р Македония, Соня Ковачка и Йорданка Варджийска ще зарадва жителите и гостите на най-вкусни празник на община Симитли. А оркестърът ще подхване хоро и площадът ще заиграе.
Добре дошли!

ПРОГРАМА:
21 октомври, 11.00 часа: ПРАЗНИК НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН – Откриване на изложба „Живопис“ от пленер 2017, организиран съвместно с ЮЗДП Благоевград, Кулинарна изложба на село Брежани, Р България и Делчево, Р Македония, Концертна програма с участието на Танцов ансамбъл „Веселие“ – Симитли, Фолклорен ансамбъл „Разложки мераци“ – Разлог, Танцов ансамбъл от Делчево, Р Македония, Соня Ковачка и самодейци от Брежани, оркестър за хоро и Йорданка Варджийска.
На 26 октомври, 8.30 часа: 170 ГОДИНИ ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТЪР“ – Празнична литургия, водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим и със специалното участие на световноизвестния хор „Йоан Кукузел“, водосвет и курбан за здраве на жителите и гостите на Брежани.

Съпътстващи събития:

1 – 26 октомври: „Да върнем децата в храма“ – съвместна акция на сдружение „Хора и традиции“, кметство Брежани, църковното настоятелство при храм „Свети Димитър“ , СОУ Симитли и СОУ Крупник, дискусии, детски пленер, фотопленер и др.
11 – 16 октомври : Пленер „Живопис“ 2017, в Брежани.
16 октомври: Откриване на Първата постоянна картинна галерия в община Симитли в кметство Брежани с картини на известни български и македонски художници. Част от картините са реализирани по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония, начало 18.00 часа
20 октомври:Кръгла маса „Перспективи пред кестеновите насаждения в района на Брежани и община Симитли“; Откриване на изложба от пленер „Живопис“ 2017, в ЮЗДП Благоевград, начало 11.30 часа.

Брежани посреща през октомври 170-годишнината на храм „Свети Димитър“ и осмия празник на брежанския кестен снимка 1

 

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене