На богата реколта едри и вкусни картофи се радват производителите в Неврокопско и Сатовчанско

Производителите на картофи от Гоцеделчевския регион и най-вече тези от родопската община Сатовча се радват тази година на изключително добра реколта.

Особено в Родопите, където стопаните отглеждат най-вкусните сортове картофи, реколтата и като качество, икато количество е много добра, коментират земеделците от Сатовчанско, които опровергават тотално прогнозите на Асоциацията на картофопроизводителите, че тазгодишният добив на картофи в България е по-нисък с цели 20 % от миналогодишния.

Повечето от земеделците в Гоцеделчевско садят картофи за лични нужди и количества за продажби, за да допълват домашния си бюджет. Често обаче продукцията им остава нереализирана и или се изхвърля, или с картофи се изхравнат кравите и другите селскостопански животни.

Възможен е срив в реколтата на картофите, но на крупните производители, защото отглеждат плантации от стотици декари, които държавата дотира, коментират производители от Гоцеделчевско, които твърдят, че недостигът на картофи в страната може да бъде задоволен с изкупуването на по-голямата част от произведената продукция на земеделците от региона.

Според председателя на Асоциацията на картофопроизводителите в България, Венцислав Каймаканов, между 400 и 450 хил. тона картофи годишно са необходими за българската трапеза. Тази година обаче по негови думи щели да успеят да подадат само между 150 и 200 хил. тона и картофите, които ще залеят страната ни след Нова година, щели да бъдат внос от чужбина.

Къде се къса нишката и дали след като от Асоциацията на картофопроизводителите не могат да задоволят пазара с родно производство картофи, било възможно Министерството на земеделието и храните да създаде организация и да изкупи от частните производители излишните им количества картофи, за да се избегне вносът както на картофи, така и на други зеленчуци със съмнително качество от чужбина, питат земеделци от Неврокопския край.

В момента цената на картофите от частните производители в Гоцеделчевско е между 50 и 60 стотинки за килограм. Фейсбук също е залят с обяви за продажба на тонове картофи от частни производители на същите цени, а някой си говори за внос, недоумяват местни прооизводители, които не крият, че поради свръхпроизводство, напролет им се налага да изхвърлят нереализираната си продукция.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене