Депутатът Бошкилов: С поведението си в парламента ГЕРБ нехае за народа!

Силвия СТОЯНОВА

Земеделски производители и селски стопани се оплакаха в приемната на червения депутат Николай Бошкилов.
Бошкилов изслуша животновъди от района на Разлог и Банско и Петрич. Недоволството е масово в Пиринско. Браншовите сдружения на производителите подготвят протести следващия месец. Те не могат реално да пласират продукцията си на пазара, тъй като големите фирми предпочитат да зареждат стоки на чужди производители , с внос от Полша и други страни на ЕС, изтъкнали пред народния хората от региона.
„Хората са обезверени, че държавата ще направи стъпки за стимулиране на трудовата им ангажираност и развитие на бизнеса им. Земеделците изтъкнаха, че са имали лека надежда, че ще получат подкрепа като родни производители с новия Закон за храните, но уви очакванията им са излъгани. С волята на колегите от ГЕРБ и Патриотите, този законопроект бе отхвърлен тотално. А той наистина щеше да даде глътка въздух за фермерите, мандрите, земеделските стопани в Благоевградска област, славеща с екологично чистите си продукти“, изтъкна след срещата депутатът от БСП Николай Бошкилов.
„В закона, който Корнелиа Нинова и група народни представители внесохме, ясно бяха записани и следните изисквания за търговските вериги и чуждите фирми – да продават 51 процента български плодове и зеленчуци, 70 процента българско мляко, 25 процента родно месо, 50 процента пилешко, както и 75 процента от българските напитки. С този закон, който управляващите смачкаха в пленарната зала, искахме защита за дребните производители. Бяха предвидени и санкции за веригите у нас, че ако не спазват изискванията да се подкрепи българското, да търпят имуществена санкция в размер на 10 на сто от годишния оборот“, заяви Бошкилов и коментира, че ГЕРБ и сателитите им във властта отново действат срещу народа.
Като пример в тази насока, Бошкилов посочи и приетото на първо четене в НС предстоящо увеличение на местните данъци и такса смет.
„Отново с гласовете на управляващата партия бе приет проектозакон за нов начин на изчисление на такса смет. Ние от БСП смятаме, че такса смет е справедливост, но и социална поносимост, чистота на българските общини и на България, като цяло. Нито едното, нито другото очакваме да се случи с този законопроект. Таксата смет в много от общините ще се скочи до 10 пъти за гражданите и те ще поемат 80 процента от цялата сума за почистването населените места. В същото време намаляват налозите за фирмите. Подобно нещо очаква и благоевградчани. Боли ме страшно, тъй като само преди половин година местните данъци и такси бяха увеличени от ОбС с над 40 процента. ГЕРБ за пореден път излъгаха българските граждани – в кампанията обещаваше да не се вдигат данъци и такси. Знаем, че те са притиснати от бизнеса да приемат този законопроект“, коментира Николай Бошкилов.
Той се надява, че управляващите ще проявят разум, предвид предстоящите местни избори и няма да гласуват тези драконовски налози на второ четене.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене