Кметският наместник Кирил Жуглев откри II Национален детски сбор „Минало в бъдещето“ в Ковачевица

Под патронажа на кметския наместник на гърменското село Ковачевица, Кирил Жуглев, за втора година на 22. и 23. септември се провежда Национален детски фолклорен сбор „Минало в бъдещето“.

Красивото село Ковачевица вчера, навръх Националния празник – 22. септември, посрещна десетки малки и големи танцьори, певци, инструменталисти и занаятчии, които буквално го превърнаха в истински пъстроцветен празничен оазис на българските традиции и фолклор.

И през двата дни на детския фолклорен събор, в архитектурния резерват Ковачевица, ще звучи само българска народна музика, като пристигналите ансамбли от цялата страна ще представят на двете сцени автентични танци и игри от различните краища на България.

Народна музика и красиви танци ще се леят и ще владеят публиката и днес на двете локации – голямата сцена пред Основно училище „Йордже Димитров“ в самото начало на селото и втората сцена, която е разположена на поляната в двора на Жяровата къща.

На чаршията, както казват на селския си мегдан ковачовалии, вчера бяха подредени и представени български традиционни занаяти. Там оживяха железарството, дърворезбата и грънчарството, а майсторите – възпитаници на Националната художествена академия, и през двата дни на уникалния детски сбор ще са на разположение на всички жилаещи да се докоснат до магията на тяхното изкуство.

Фолклорен сбор „Минало в бъдещето“ вчера бе открит официално от кметския наместник Кирил Жуглев с най-топлото българско „Добре дошли“ и концертите на ансамблите „Пламъче” – София, „Звездица” – Димитровград, и „Балканска младост” – Етрополе.

Сред специалните гости на фестивала в Ковачевица са едни от най-добрите детски ансамбли в България: ансамбъл „Пламъче“ – гр. София; ТА „Звездица“ – гр. Димитровград; ТА „Балканска младост“- гр. Етрополе; ПТА „Северняче“ гр. Попово; Детска школа към ансамбъл „Тракия“ – гр. Пловдив, и други.

Детски групи и ансамбли от региона според програмата на двудневния сбор в Ковачевица ще запознаят гостите с местното културно наследство и традиции.

Организатори на сбора и тази година са представителите на местното Сдружение „Минало в бъдещето“ – с. Ковачевица, местни инвеститори, родолюбиви българи и частни лица. За втора година съорганизатор е и Детски танцов ансамбъл „Пламъче“, като събитието също за втора поредна година се провежда под патронажа на кметския наместник, Кирил Жуглев.

infomreja

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене