В Окръжен съд – Благоевград днес за пореден път се отмени делото за лихварство срещу благоевградчаните Венцислав Шалявски и Георги Разсолков.

В съдебната зала присъства единствено обвиняемият Георги Разсолков и прокурора по делото.

На заседанието стана ясно, че от адвоката на Шалявски има писмо с молба към съдия Узунова делото да се отмени, заради тежкото състояние на довереника му.

Венцислав има белодробен излив и е с опасност за живота. Състоянието му не позволява да присъства на делото.

В писмото още адвоката на обвиняемия иска съдебна експертиза, изследване и консултация с лекари от Благоевград, за да се докаже тежкото здравословно състояние на обвиняемия Шалявски.

Прокуратурата поиска да се откаже на подсъдимия да представи подобни документи, защото до колкото е ясно състоянието му е такова от средата на месеца и той не може да представи документи на следващия съдебен процес, за здравословни проблеми, с които се извинява на сегашното заседание.

Съдия Диана Узунова уважи искането на прокуратурата и отказа доказателства за здравето на подсъдимия, като каза: „Не е задължение на съда да прави консултации с лекари от Благоевград“.

Венцислав е „застрашен“ от глоба заради неявяването му на няколко от заседанията.

Припомняме, че Венцислав Шалявски е подведен под наказателна отговорност за това, че в продължение на 10 години – от 2005 г. до 2015 г., като физическо лице, без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки – незаконно предоставял кредити за своя сметка и на собствен риск. Отпусканите от него суми варирали от 100 лв. до 30 000 лв. при месечни лихви от 3% до 20% за различни срокове до тяхното издължаване, както и срещу учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот.

По този начин той получавал от 50 лв. до 2000 лв. лихви по различните кредити. В единия от случаите за незаконно предоставен кредит в размер на 11 000 евро, при 12% месечна лихва, той успял за период от 36 месеца да си набави 47 520 евро. На друг кредитополучател предоставил 25 000 евро срещу задължение за плащане на месечна лихва в размер на 2225 евро.

Георги Разсолков е обвинен, че му помагал да събира дължимите лихви от различни кредитополучатели. Според прокуратурата неправомерно получените от Венцислав Шалявски доходи възлизат на 23 769 лв. и 49 970 евро.

В. Иванова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене